Καστοριά

Η σημερινή κινητοποίηση των υγειονομικών στην Καστοριά (φωτο)

Το  «παρών» έδωσαν και οι υγειονομικοί του ΚΥ Καστοριάς στα πλαίσια της διήμερης Απεργίας των γιατρών(ΟΕΝΓΕ) και της στάσης εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ.  Βασικό διεκδικητικό πλαίσιο είναι οι ελλείψεις σε γιατρούς και λοιπό υγειονομικό προσωπικό, η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών, ο διπλασιασμός των μισθών.

Για τη σημερινή κατάσταση έχουν βάλει το χέρι τους όλες οι κυβερνήσεις. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε άλλο όπου βγει.  Η ιδιωτικοποίηση φιλέτων της δημόσιας υγείας και η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα  την αύξηση των εσόδων των νοσοκομείων κατά 0.5 δις το 2024 από τις πληρωμές των «ασθενών-πελατών» σε απογευματινά Ιατρεία και χειρουργεία αντί να ανοίξουν θέσεις μόνιμου προσωπικού για δημόσια, δωρεάν εξυπηρέτηση του λαού, αντί να αυξήσουν τον προϋπολογισμό για τη Δημόσια Υγεία είναι κόκκινο πανί για εμάς τους υγειονομικούς. Η υγεία του λαού δεν μπορεί να μπαίνει στο ζύγι των «δημοσιονομικών αντοχών». Είναι προκλητικές οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας ότι 5 στα 6 νοσοκομεία στην Ελλάδα λειτουργούν μια χαρά.

Η εικόνα από τις μαζικές κινητοποιήσεις του λαού μαζί με τους υγειονομικούς όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και σήμερα στην Αθήνα δείχνει πως μόνο με οργανωμένο αγώνα, συλλογικό βάζοντας στο επίκεντρο την υγεία του λαού σαν κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στα σχέδια των κυβερνήσεων.

Οι υγειονομικοί καλούν σε επαγρύπνηση τον λαό της Καστοριάς, γιατί η παροχή υγείας με τα τεράστια κενά σε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Κέντρα Υγείας- Περιφερικά Ιατρεία) αλλά και στο ΓΝ Καστοριάς θα επιδεινωθεί.

Σήμερα σύγχρονο και ρεαλιστικό είναι να στελεχωθούν πλήρως τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερικά Ιατρεία, το ΚΕΦΙΑΠ , το ΓΝ Καστοριάς, αλλά και να δημιουργηθεί Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας δημόσιο και δωρεάν , δίχως συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με όλες τις απαραίτητες εξειδικεύσεις, ΜΕΘ ενηλίκων, παιδιών και νεογνών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΙΝΔΥΜ 

ΓΙΑ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 29 ΚΑΙ 30 ΝΟΕΜΒΡΗ

29 ΚΑΙ 30 ΝΟΕΜΒΡΗ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

ΩΣ ΕΔΩ!

Στα συντρίμμια της πολιτικής τους χτίζουν το «νέο ΕΣΥ». Μπορούμε να βάλουμε φρένο στα εγκληματικά τους σχέδια! Είναι πρόκληση οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας ότι μόλις 5 με 6 νοσοκομεία έχουν πρόβλημα. Είναι πρόκληση να στοχοποιεί για τις τραγικές ελλείψεις τους συναδέλφους που εξωθούνται σε παραίτηση, τους νέους γιατρούς που αναζητούν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό. Η πολιτική τους διώχνει. Άγονες δεν είναι οι θέσεις. Η πολιτική τους τις κατάντησε άγονες αφού συνειδητά αφήνουν νοσοκομεία να ρημάξουν. Είναι πρόκληση να ισχυρίζονται ότι έχουν «προτεραιότητα την υγεία των πολιτών», όταν οι 6.500 προσλήψεις σε σύνολο 30.000 κενών οργανικών θέσεων με βάση τα ξεπερασμένα οργανογράμματα δεν φτάνουν να καλύψουν τις συνταξιοδοτήσεις και τις παραιτήσεις.

Ως εδώ! Εκατομμύρια ευρώ τσεπώνουν οι έμποροι της υγείας. Χάσμα ανάμεσα στην άθλια «κανονικότητα» του δημόσιου συστήματος υγείας και τις δυνατότητες που υπάρχουν στο 21ο αιώνα για να απολαμβάνουμε εμείς και τα παιδιά μας σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

Βάζουμε στο στόχαστρο την πολιτική της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και της εμπορευματοποίησης της υγείας.

Δε θα σκύψουμε το κεφάλι για να μη βρει στο «ταβάνι» των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας! Η οικονομία της χώρας αντέχει για να δίνει 7 δις σε αυτούς που δολοφονούν βρέφη, παιδιά, γυναίκες, τους ασθενείς και τους συναδέλφους μας στη Γάζα, που βομβαρδίζουν νοσοκομεία, και δεν αντέχει να αυξήσει τους μισθούς μας, να χρηματοδοτήσει τα νοσοκομεία και να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργούν με σύγχρονους όρους;

Δε χάφτουμε το παραμύθι της κυβέρνησης ότι φοροεξοντώνει τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, τους μικρούς επαγγελματίες για δώσει χρήματα στην υγεία και την παιδεία. Ο κοινωνικός αυτοματισμός δεν πιάνει τόπο. Ας τα πάρει από τις τράπεζες που δικαιούνται «αναβαλλόμενο φόρο» και τους εφοπλιστές που φορολογούνται «εθελοντικά».

Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος στην Κρήτη που ανάγκασαν τον Υπουργό Υγείας να κατέβει δύο φορές για να κατευνάσει τις αντιδράσεις, δείχνουν ότι πιέζονται. Δεν είναι ανίκητοι!

Καμία έκπτωση στις ανάγκες μας! Δε θα γίνει η απώλεια συνήθεια!

Απαιτούμε:

  • Διπλασιασμό μισθών – αποζημίωσης των εφημεριών.
  • Αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.
  • Διπλασιασμό προσωπικού. Ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων ανά ειδικότητα. Μοναδική προϋπόθεση πτυχίο και τίτλος ειδικότητας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Καμία απόλυση παρατασιακού ειδικευόμενου.
  • Να μην συγχωνευτεί, κλείσει κανένα τμήμα, καμία κλινική, κανένα νοσοκομείο.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας.

Back to top button