ΑγροτικάΔυτική ΜακεδονίαΚαστοριά

Ο πληθυσμός της αρκούδας από 80 άτομα έφτασε στα 800 – Ρεπορτάζ πορτογαλικού καναλιού (βίντεο)

Το πορτογαλικό τηλεοπτικό κανάλι RTP έκανε ένα ρεπορτάζ στην Δυτική Μακεδονία για το είδος της καφέ αρκούδας.
Ανάμεσα σε άλλα το ρεπορτάζ αναφέρεται σε κάποια από τα επιτεύγματα τριών ευρωπαϊκών έργων LIFE που εφαρμόζονται στην περιοχή για την βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης με την αρκούδα:
Μέσα από το έργο LIFE ARCPROM o κτηνοτρόφος Παναγιώτης Μαναβής και ο μελισσοκόμος Δημήτρης Παπαστεφάνου πήραν ηλεκτροφόρες περιφράξεις για να προστατεύσουν το κεφάλαιό τους από την αρκούδα. Επίσης μέσα από το Δίκτυο Ανταλλαγών και Δωρεών Σκύλων Φύλαξης Κοπαδιών που συντονίζει η Περιβαλλοντική Οργάνωση “Καλλιστώ”, κτηνοτρόφοι όπως ο κος Μαναβής εξασφαλίζουν προστασία για το κοπάδι τους και από την αρκούδα αλλά και από άλλες απειλές.
Τo έργo LIFE Safe Crossing και παλιότερα το LIFE ARCTOS KASTORIA έχουν συμβάλει σημαντικά στην μείωση των τροχαίων ατυχημάτων με αρκούδες, τόσο επί της Εγνατίας Οδού, όσο και επί επαρχιακών δρόμων:
– με την τοποθέτηση νέου υπερυψηλού φράχτη με αρνητική κλίση επί της Εγνατίας,
– με την βελτίωση υπόγειων περασμάτων για την άγρια πανίδα κάτω από την Εγνατία Οδό,
– με τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων για τους οδηγούς,
– με την τοποθέτηση του ΣΑ ΣΟΖ (Σύστημα Αποτροπής Συγκρούσεων Οχημάτων-Ζώων) σε 5 σημεία επαρχιακών οδών. Το σύστημα αυτό ειδοποιεί πρώτα τον οδηγό που περνά από ένα τμήμα του δρόμου που χρησιμοποιείται ως πέρασμα από άγρια ζώα. Αν ο οδηγός δεν χαμηλώσει ταχύτητα και αν εκείνη την ώρα προσπαθεί να διασχίσει τον δρόμο και κάποιο ζώο, τότε ενεργοποιούνται ηχητικά μηνύματα για να τρομάξουν το ζώο και να το κατευθύνουν να επιστρέψει προς την πλευρά του δάσους.
Το ρεπορτάζ αναφέρει πως χάρη στις προσπάθειες προστασίας της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα, ο πληθυσμός της κατάφερε να δεκαπλασιαστεί σε διάστημα 30 χρόνων (από περίπου 80 άτομα σε περίπου 800).

 

 

 

Back to top button