ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Τελετή βράβευσης των μαθητών που διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας –  Ομιλία Δρ. Κοσμά Γαζέα

Η Δ.Ε. του Παραρτήματος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ) στην Καστοριά και το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας,

σ α ς    π ρ ο σ κ α λ ο ύ ν

στο διήμερο εκδηλώσεων που πρόκειται να πραγματοποιήσουν και έχουν ως εξής:

1η : Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 6 μμ

Βραβεύσεις των μαθητών οι οποίοι, κατά το σχολικό έτος 2022-2023, διακρίθηκαν στους παρακάτω διαγωνισμούς:

  • 17ος Πανελλήνιος Μαθηματικός Διαγωνισμός της Ε.Μ.Ε. «Παιχνίδι και Μαθηματικά» που απευθύνεται σε μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού.
  • 83ος Πανελλήνιος Μαθηματικός Διαγωνισμό της Ε.Μ.Ε. «Ο Θαλής» που απευθύνεται σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στις τάξεις Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου καθώς και σε όλες τις τάξεις του Λυκείου.
  • Στον τοπικό Μαθηματικό Διαγωνισμό του Παραρτήματος της Ε.Μ.Ε. στην Καστοριά και απευθύνεται στους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου.

Στην τελετή των παραπάνω βραβεύσεων θα παραστεί ο διακεκριμένος Δρ. Αστροφυσικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κος Γαζέας Κοσμάς, ο οποίος θα απονείμει βραβεία στους μαθητές και θα μας εισάγει για το θέμα της κεντρικής του ομιλίας την επόμενη ημέρα.

2η : Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 7 μμ

 Ομιλία με θέμα: «Τα μονοπάτια της κοσμικής εξέλιξης»

και ομιλητή τον Δρ. Αστροφυσικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κύριο Γαζέα Κοσμά.

Συνδιοργανωτές το 1ο Πρότυπο Λύκειο Καστοριάς, ο Σύλλογος Ηλιακών και Πλανητικών Παρατηρήσεων Καστοριάς και Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας-Τμήμα Μαθηματικών

Ο Δρ. Κοσμάς Γαζέας κατάγεται από την Καστοριά. Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και πήρε το μεταπτυχιακό και διδακτορικό του δίπλωμα στην Παρατηρησιακή Αστροφυσική από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Το 2023 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση ονόμασε τον αστεροειδή “30278 Gazeas” (2000 HN56) προς τιμή του, αναγνωρίζοντας διεθνώς την ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητα στον χώρο της Αστροφυσικής και της μελέτης του Ηλιακού Συστήματος. Είναι ο εμπνευστής και συντονιστής του πολύ πετυχημένου προγράμματος «Planets In Your Hand», ενώ παράλληλα έχει δημιουργήσει και ηγείται των ερευνητικών προγραμμάτων «Ancient Asteroids», «Contact Binaries Towards Merging – CoBiToM» και “Blazar Optical Sky Survey – BOSS». Σήμερα ο Δρ. Γαζέας διδάσκει Αστροφυσική στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ.

  • Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με τηλεσκόπια (εφόσον το επιτρέψει ο καιρός)
  • Οι δυο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο μεγάλο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στην Καστοριά.

Για την Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Καστοριάς

    Ο Πρόεδρος                                           Ο Γενικός Γραμματέας

Δήμου Σπυρίδων                                        Κωνσταντίνος Ζυγούρης

Back to top button