Ελλάδα

Στικάκια νικοτίνης: Πόσο εύκολα μπορεί να τα προμηθευτεί κανείς και πόσο κοστίζουν

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση ότι από στικάκια νικοτίνης τρεις μαθητές Γυμνασίου στην Κρήτη κατέληξαν ημιλιπόθυμοι στις τουαλέτες

Εφιάλτης για τους γονείς τα προϊόντα νικοτίνης τα οποία χρησιμοποιούν όλο και συχνότερα ανήλικοι.

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση ότι στικάκια νικοτίνης, είχαν σαν αποτέλεσμα τρεις μαθητές Γυμνασίου στην Κρήτη να καταλήξουν ημιλιπόθυμοι στις τουαλέτες.

Πρόκειται για σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για τη διακοπή καπνίσματος και τοποθετούνται στα ούλα.

Ανάρπαστα τα στικάκια νικοτίνης στους νέους που πωλούνται στα περίπτερα. Το MEGA και η δημοσιογράφος Βιργινία Πισιμίση έκαναν έρευνα, προκειμένου να διαπιστωσουν κατά πόσο είναι εύκολο να προμηθευτεί κάποιος τα εν λόγω στικάκια νικοτίνης και δη οι νέοι.

Η πρώτη στάση έγινε σε περίπτερο, όπου η δημοσιογράφος ζήτησε τα εν λόγω στικάκια που τοποθετούνται στα ούλα.

Μάλιστα ήταν ιδιαίτερα «εύκολο» καθώς ο υπάλληλος αμέσως τα διέθεσε προς πώληση, και υπήρχαν και διάφορες «γεύσεις», για όλα τα γούστα.

Στην συσκευασία, μπορεί να αναγράφεται πως απαγορεύεται η πώληση σε άτομα κάτω των 18 ετών, ωστόσο πολλές φορές τα παιδιά παίρνουν τσιγάρα στους γονείς τους, και οι εκάστοτε υπάλληλοι τα διαθέτουν χωρίς κανέναν  έλεγχο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, υπάρχουν διακυμάνσεις στην περιεκτικότητα της νικοτίνης, και συγκεκριμένα, το passion fruit έχει περιεκτικότητα 8mg ανά γραμμάριο – και θεωρείται ιδιαίτερα ελαφρύ.

Σε κατάστημα με είδη καπνιστού υπάρχει μεγάλη ποικιλία με πολλές συσκευασίες να περιέχουν ακόμα και 50mg/γραμμάριο.

Κατά την έρευνα, ο υπάλληλος απέτρεψε την δημοσιογράφο στο να αγοράσει το συγκεκριμένη συσκευασία με στικάκια νικοτίνης λέγοντας χαρακτηριστικά πως, «αν δεν είσαι συνηθισμένη και δεν τα χρησιμοποιείς, μπορεί να νιώσεις αδιαθεσία, ταχυκαρδία».

Στις σκανδιναβικές χώρες το φαινόμενο αποτελεί καθημερινότητα, καθώς πολλοί χρησιμοποιούν κομμάτια καπνού, τοποθετώντας τα στο εσωτερικό του στόματος, στα ούλα.

Αυτή τη λειτουργία έχουν τα συγκεκριμένα φακελάκια, σύμφωνα με την δημοσιογράφο. Όπως προέκυψε από την έρευνα του MEGA, οι εν λόγω συσκευασίες κοστίζουν περί τα 5 ευρώ, γεγονός που το καθιστά «προσβάσιμο» σε όποιον θέλει να το προμηθευτεί, καθώς υπάρχει μικρή απόκλιση από ένα πακέτο τσιγάρων που κοστίζει περί τα 4,5 ευρώ.



megatv.com





 

 

Back to top button