Δυτική ΜακεδονίαΚαστοριάΠρόσωπαΦλώρινα

Πέθανε η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Άννα Σπύρτου – Η επιθυμία της οικογένειας

Η Αννα Σπύρτου έπασχε από καρκίνο και τους τελευταίους μήνες έδινε μάχη για την υγεία της.

Παρ’όλη την περιπέτεια της δεν έλειψε ούτε μια φορά από τα καθήκοντα της και φυσικά από το όραμα της που από την θέση της Αντιπρυτάνεως Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας ήταν, να φτιάξει ένα πανεπιστήμιο ανθρώπινο, που θα στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης σε κάθε φοιτητή η ακαδημαϊκό δάσκαλο που έχει ανάγκη. Τον Ιούλιο του 2023 συμμετείχε ενεργά με το χαρτοφυλάκιο των αρμοδιοτήτων της στην Σύνοδο των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά.

Η Άννα Σπύρτου το 2019 στήριξε με πάθος το εγχείρημα Γαβρόγλου με την απορρόφηση του ΤΕΙ από το Πανεπιστήμιο και ήταν στην βασική ομάδα, τον στενό πυρήνα των καθηγητών που διεκδίκησε τα ηνία της διοίκησης του πανεπιστημίου στην νέα εποχή. Καταγόταν από φτωχή εργατική οικογένεια της Θεσσαλονίκης, μετακόμισε στην Φλώρινα όταν ανέλαβε θέση ως μέλος ΔΕΠ στο τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης όπου έζησε καθ΄όλη την διάρκεια της ζωής της.

Δραστήριο μέλος της τοπικής κοινωνίας, κινητοποιήθηκε ενεργά μαζί με τους φοιτητές της και πολίτες της Φλώρινας το 2012 όταν λόγω μνημονίων και περικοπών αποφασίστηκε η κατάργηση του τραίνου. Πριν από μερικά χρόνια εξελίχθηκε στην θέση της καθηγήτριας του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης. Υποστήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 με την υποψηφιότητα της ως βουλευτής Φλώρινας.

Η πλήρης αναμόρφωση όλων των φοιτητικών εστιών, τα προγράμματα σίττισης, η δημιουργία πυρήνων αθλητισμού, εκγύμνασης, πιλάτες, γιόγκα, κολύμβησης και το πρωτοποριακό πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης και στις 4 Περιφερειακές Ενότητες που δραστηριοποιείται το πανεπιστήμιο, είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη που αφήνει σε όσους αναλάβουν να συνεχίσουν το έργο της. Η Άννα Σπύρτου ακόμη και για όσους δεν συγκαταλέγονταν στον ευρύ κύκλο της αποτελούσε για το πανεπιστήμιο πάντα την φωνή της λογικής και ευαισθησίας, σε μια χρονική στιγμή που τα χρήματα της απολιγνιτοποίησης έχουν επιβάλλει με κυνικό τρόπο νέα ήθη και προτεραιότητες.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί την Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 14:00, στο χωριό Αδάμ Θεσσαλονίκης (περιοχή Ζαγκλιβερίου). Την ημέρα αυτή το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα παραμείνει κλειστό.
Επιθυμία της οικογένειας αντί κατάθεσης στεφάνων να υποστηριχθεί το έργο της Μονάδας Υποστήριξης Φοιτητών Ευπαθών Ομάδων.

Άννα Σπύρτου

Αντιπρύτανης Δοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας

Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης – ΠΤΔΕ
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας – ΠΔΜ

Σπουδές

Το 1990 πήρε το πτυχίο του τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ.

Το 2002 ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. με θέμα: «Μελέτη εποικοδομητικής στρατηγικής για την εκπαίδευση των δασκάλων στις Φυσικές Επιστήμες».

Επαγγελματική Εμπειρία

Τα έτη 1996-1997 εργάστηκε στο Τεχνικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης ως συνοδός σχολικών ομάδων στο χώρο του εκθετηρίου του μουσείου.

Τα έτη 1997-2005 υπηρέτησε στο Αμερικάνικο Κολέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης. Δίδαξε Φυσική, Χημεία, Γεωγραφία και Τεχνολογία στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο του Κολεγίου.

Τα έτη 2003-2005 δίδαξε στο πρόγραμμα εκπαίδευσης και αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης εκπαιδευτικών Α/βάθμιας εκπαίδευσης, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ., το μάθημα «Φυσικές Επιστήμες και Διδασκαλία τους».

Το 2004 εκλέχτηκε και το 2005 διορίστηκε Λέκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με αντικείμενο «Φυσική και η Διδακτική της».

Το 2009 εκλέχτηκε και διορίστηκε Επίκουρος στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με αντικείμενο «Φυσική και η Διδακτική της», θέση που κατέχει μέχρι σήμερα.

To 2019 εκλέχτηκε και διορίστηκε Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Ερευνητικά & Επιστημονικά Ενδιαφέροντα

Το ερευνητικό και επιστημονικό της έργο αναπτύσσεται στους τομείς:

(α) Διδακτικές-Μαθησιακές Ακολουθίες.

(β) Νανοτεχνολογία στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

(γ) Παιδαγωγική Γνώση του Περιεχομένου στις Φυσικές Επιστήμες.

(δ) Ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού στις Φυσικές Επιστήμες.

Συμμετοχή σε επιστημονικές ενώσεις & σωματεία

Μέλος της European Science Education Research Association (ESERA).
Πρόεδρος της ΕΝΕΦΕΤ (Ένωση για την Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες και την Τεχνολογία) από το 2019.

vetonews.gr

Συλλυπητήρια για τον θάνατο της Άννας Σπύρτου – Τριήμερο πένθος στο Πανεπιστήμιο

 

 

Back to top button