Καστοριά

Η γαστρονομία της Καστοριάς: Τα τοπικά πιάτα και οι καλύτερες διευθύνσεις να τα δοκιμάσετε

Πλούσια γαστρονομική παράδοση, τοπικά πιάτα και παραδοσιακές συνταγές σε εστιατόρια με πολύ ζεστό περιβάλλον

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΗΛΙΑΣ ΚΟΣΙΝΤΑΣ

Η Καστοριά, η πανέμορφη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, είναι γνωστή για την πλούσια γαστρονομική της παράδοση. Στα στενά δρομάκια της πόλης, ανάμεσα στα παραδοσιακά αρχοντικά, οι επισκέπτες θα βρουν πολυάριθμες ταβέρνες και εστιατόρια που προσφέρουν τοπικές λιχουδιές.
Ένα από τα διασημότερα πιάτα της περιοχής είναι οι γιγάντες πλακί, μια παραδοσιακή συνταγή με μεγάλα λευκά φασόλια, ντομάτα, φρέσκα μυρωδικά και ελαιόλαδο. Το «μακάλο», τα τηγανητά κεφτεδάκια με την ιδιαίτερη σάλτσα, και διάφορα άλλα, τα οποία θα τα δούμε σταδιακά στη συνέχεια.
Παράλληλα, είναι γνωστή για τα γαλακτοκομικά της προϊόντα. Οι τυροκομικές μονάδες της περιοχής παράγουν εξαιρετική ποικιλία από τυριά, τα οποία πολλές φορές μπερδεύονται ιδανικά με άγρια χόρτα και μετατρέπονται σε γευστικές πίτες, με χειροποίητο φύλλο. Επίσης, εδώ θα βρούμε παραδοσιακά ζυμαρικά αλλά και τον γεμάτο γεύση και ποιότητα τραχανά, που κατά κύριο λόγο, χρησιμοποιείται για την παρασκευή σούπας, ή ακόμη και ως συνοδευτικό υλικό στις πίτες.
Όσον αφορά τα κρασιά, αυτά παράγονται από αμπέλια που είναι αναπτυγμένα στις γύρω περιοχές, προσφέροντας μια ποικιλία από γήινες και φρουτώδεις γεύσεις. Επίσης, η πόλη είναι γνωστή για τα γλυκά της, όπως το σιροπιαστό γλυκό του κουταλιού και η τοπική εκδοχή του μπακλαβά.
Στο πλαίσιο, της δικής μας ταξιδιωτικής αποστολής στην Καστοριά, βρεθήκαμε μπροστά σε πολλές νοστιμιές, επισκεφθήκαμε εστιατόρια και ταβέρνες, ενώ κάποιες φορές φύγαμε με ένα γλυκό στο χέρι από ένα φούρνο ή ένα ζαχαροπλαστείο. Η πόλη εξάλλου έχει ωραίες διαδρομές, και αυτές σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα να τις αξιοποιήσετε. Στο κείμενο που ακολουθεί θα δείτε τις δικές μας προτάσεις για φαγητό στην πόλη της Καστοριάς.
Διαβάστε όλο το άρθρο-αφιέρωμα στο travel.gr

 

 

 

Back to top button