ΑγροτικάΚαστοριάΠρόσωπα

Η βιολογική καλλιέργεια της μηλιάς στην Καστοριά

Μια ιδιαίτερη διαδικασία και ένας μοναδικός τρόπος προσέγγισης της καλλιέργειας της μηλιάς, χωρίς χημικά φάρμακα

Ανάμεσα στα βουνά Βίτσι και Γράμμο, γύρω στα 700 μέτρα υψόμετρο, συναντάμε μια από τις ομορφότερες πόλεις της Μακεδονίας, την Καστοριά. Χτισμένη αμφιθεατρικά επάνω στη χερσόνησο της λίμνης Ορεστιάδας, από την οποία περιβάλλεται, προσφέρει στον επισκέπτη μια εκπληκτική ατμόσφαιρα μέσα σε αυτό το ιδιαίτερο φυσικό τοπίο.


Όσον αφορά στα βότανα και τους καρπούς του τόπου, σίγουρα οι ονομαστές ποικιλίες φασολιών κλέβουν την παράσταση από τις υπόλοιπες παραγωγές. Η Σέβη Λιούζα, δασολόγος και βιοκαλλιεργήτρια, μας μιλάει για μια άλλη μακροχρόνια παράδοση του τόπου στην καλλιέργεια κόκκινων μήλων (τύπου starking). Πολλές οικογένειες, ήδη από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, καλλιεργούν μηλιές στις παραλίμνες περιοχές. Η ίδια από το 2013 ανέλαβε τη διαχείριση του οικογενειακού κτήματος στο χωριό Βασιλειάδα όπου και μένει πλέον μόνιμα.
Η Σέβη μας εξηγεί ότι η βιολογική καλλιέργεια μηλιάς μπορεί να είναι απαιτητική καθώς τα συγκεκριμένα φρούτα χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Όπως πρεσβεύει και μια ολιστική προσέγγιση για την ανθρώπινη υγεία, έτσι και σε μια αειφορική, βιολογική καλλιέργεια, η έμφαση δίνεται γενικά στην πρόληψη αντί της αντιμετώπισης. Ξεκινώντας με την…
Συνέχεια στο travel.gr

 

Back to top button