ΚαστοριάΠρόσωπα

Ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης γράφει για τον θείο του γιατρό και καθηγητή ΑΠΘ Θεόφιλο Ηλιάδη

Ο ομότιμος καθηγητής ιατρικής Δρ. Θεόφιλος Ηλιάδης είναι θείος μου. Ωστόσο θα είμαι αμερόληπτος … όσο δύναμαι. Είναι ξάδερφος τού πατέρα μου. Γεννήθηκαν σε ένα προσφυγικό μεγαλοχώρι τής Καστοριάς, την Πεντάβρυσο, λίγο πριν τον πόλεμο. Βίωσαν την προσφυγιά, τον πόλεμο, τον εμφύλιο, την φτώχια, την ανέχεια. Και όμως επέζησαν…
Επέζησαν γιατί κάποια οβίδα ιταλικού βομβαρδιστικού καρφώθηκε σε αχυρένια στέγη, εκατοστά πάνω από τα κεφάλια τους. … Επέζησαν γιατί κάποιος φίλος τους πάτησε την νάρκη. … Επέζησαν γιατί κάποιο βλήμα παρέκκλινε λίγο τής πορείας του. … Επέζησαν γιατί κάποιο φιλικό ή συγγενικό χέρι τούς γλύτωσε από τα χέρια ομοεθνών εχθρών τους. … Επέζησαν γιατί…
Χρόνια δύσκολα. Χρόνια φρίκης. Φοβίες δεν υπήρχαν. Τις πλάκωνε ο φόβος.
Οι ανάγκες επιβίωσης μεγάλες. Όλοι τους δούλεψαν στο χωράφι και στο στάβλο, στο λιοπύρι και στον παγετό. Όλοι τους πείνασαν. Και η σχολική εκπαίδευση ήταν είδος πολυτέλειας μιας και τα σχολεία ήταν ημισφραγισμένα, βομβαρδισμένα ή χωρίς μαθητές και δασκάλους.
Και όμως τα παιδιά είχαν όνειρα. Άλλα καθημερινά, ταπεινά, άλλα ψηλότερα, ακόμη και φαινομενικά ανέφικτα. Και όμως… Πολλά από εκείνα τα παιδιά διέπρεψαν αργότερα σε διαφόρους τομείς είτε τής γούνας (κυρίαρχο επάγγελμα τής Καστοριάς), είτε σε άλλα επαγγέλματα, σε επιστήμες, σε γράμματα, στην πολιτική, στον στρατό, παντού… Άλλοι στην Ελλάδα, άλλοι (έφηβοι ακόμη) αναζήτησαν την τύχη τους στην ξενιτιά. Όλοι όμως συνέβαλλαν με τον τρόπο τους για την ανασυγκρότηση τής πατρίδας μας, τής Ελλάδος τής παραγωγής, τής προσφοράς, τής αναγέννησης, τής προόδου, τής ανάδειξης…
Ο Θεόφιλος Ηλιάδης είχε το πάθος να υπηρετήσει την ιατρική. Ανέφικτο όνειρο τότε … θεωρητικά. Και όμως το επεδίωξε και το υλοποίησε. Το έζησε. Με υπομονή στην ανέχεια, με επιμονή στα εμπόδια, με κουράγιο στις δυσκολίες, με θέληση, με πίστη, με …. Μού έκανε την τιμή να μού χαρίσει αντίγραφο τής αυτοβιογραφίας του όπου αποκάλυψε πολλές πτυχές τής πορείας του … των δυσκολιών αλλά και των επιτυχιών του στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ήδη γνώριζα βέβαια κάποια πράγματα από τον πατέρα μου.
Ένας καλός ιατρός κάνει ακριβείς και ολοκληρωμένες διαγνώσεις. … Ένας καλός ιατρός παρέχει ασφαλή και αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή. … Ένας καλός ιατρός παραπέμπει σε ειδικότητες ανά περίπτωση. … Ένας καλός ιατρός σέβεται και τιμά τον όρκο του, τον όρκο τού Ιπποκράτη. … Επιπλέον, ένας καλός ιατρός θα πρέπει να έχει ενσυναίσθηση, να σέβεται τον ασθενή, να τον φέρεται με ευαισθησία, να … παραβλέποντας αν χρειαστεί ακόμη και κάποιους «σκληρούς» κανόνες ιατρικής ορθότητας.
Ο ιατρός Θ. Ηλιάδης διέθετε όλα τα ανωτέρω. Το γνωρίζω άμεσα. Έχει δώσει ανακούφιση σε χιλιάδες ασθενείς του. Έχει δώσει λύσεις σε ιατρικά τους προβλήματα. Και σε μένα. Έχει σώσει και πολλές ζωές. Και έχει διδάξει γνώσεις και ήθος σε εκατοντάδες φοιτητές του.
Η βράβευση του ήταν δεδομένη και επιβεβλημένη και τα συγχαρητήρια μου, που τη συνοδεύουν, ειλικρινή, πηγαία.
Το τρίπτυχο εργασία (μελέτη, έρευνα, πρακτική/προσφορά), αξιοκρατική ανάδειξη και ευρεία καταξίωση πάντα με συγκινούσε ως κανόνας και αρχή ζωής. Τα διακρίνω στο πρόσωπο του. Στην πορεία του. Η βράβευση του είναι μια τυπική, συμβολική μα και ουσιαστική επιβράβευση επιτυχούς ολοκλήρωσης ενός επαγγελματικού-επιστημονικού-ακαδημαϊκού κύκλου που ξεκίνησε με μια ανοδική πορεία με ήθος, με όραμα, με αυτοπεποίθηση, με αρχές … για να ακολουθήσει η ανάδειξη, η καταξίωση, η επιβράβευση … με ευπρέπεια στο ήθος, με αξιοκρατία στην αναγνώριση. Δεν έχει φτάσει ακόμη στην Ιθάκη του. Έχει ακόμη πολλά να προσφέρει. Και ας γίνει πρότυπο για όλους μας, ειδικά για τούς θηρευτές τής ματαιοδοξίας, τής αυτοπροβολής, των ακροτήτων…
Και ο ίδιος ας έχει την υγεία του και ας απολαμβάνει όμορφες, ξέγνοιαστες στιγμές με τα αγαπημένα του πρόσωπα και την φύση.
Χαράλαμπος Β. Βασιλειάδης
Με συγκίνησε αλλά και με ικανοποίησε η βράβευση μου από την εταιρεία Medel Hellas για την προσφορά μου για την ανάπτυξη των κοχλιακών εμφυτευμάτων στην Ελλάδα. Η προσπάθεια ξεκίνησε από τον Τρυφωνα Κυρατζιδη στο Νοσοκομείο Βέροιας το 1993 όπου είχα την επιστημονική και όχι μόνο επίβλεψη, στα πρώτα βήματα συναντήσαμε μεγάλα εμπόδια από τους τότε υπεύθυνους στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα ,όμως η γνώση και η προσφορά για τα κουφά άτομα μας έδωσε την δύναμη να συνεχίσουμε και να υπερπηδησουμε τα πάσης φύσεως εμπόδια. Η ευρηματικότητα του Τρυφωνα και το πάθος του Νίκου Χατζηαναστασίου και η δίκη μου προσπάθεια οδήγησε στην καθιέρωση των κοχλιακών εμφυτευμάτων στην Θεσσαλονίκη . Σήμερα η μέθοδος εφαρμόζεται σε όλη την Χώρα σε όλες τις ηλικίες με πρόβλημα κωφότητας στα δυο αυτιά .
Θεόφιλος Ηλιάδης
 

 

 

 

 

Back to top button