Κόσμος

Περού: Δολοφονήθηκε ηγέτης κοινότητας αυτοχθόνων που αντιστεκόταν στην αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου

Ηγέτης φυλής αυτοχθόνων ο οποίος έδινε αγώνα εναντίον της αποψίλωσης του τροπικού δάσους του Αμαζονίου από παράνομους καλλιεργητές κόκας δολοφονήθηκε στη ζούγκλα στο ανατολικό Περού, έκαναν γνωστό χθες συλλογικότητες.

Ο Μπενχαμίν Φλόρες Ρίος, ηγέτης της κοινότητας αυτοχθόνων Κακατάιμπο, «είχε δεχθεί απειλές θανάτου πριν από μια εβδομάδα από καλλιεργητές κόκας που επιδίωκαν να εισβάλουν στα εδάφη της», στην περιφέρεια Ουκαγιάλι, τόνισε η Διεθνική Ένωση για την Ανάπτυξη της Ζούγκλας του Αμαζονίου σε ανακοίνωσή της.

Το έγκλημα διαπράχθηκε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, ενώ ο ηγέτης της κοινότητας αυτοχθόνων αναπαυόταν στο σπίτι του, στην περιοχή Πάδρε Αμπάδ, στην περιφέρεια Ουκαγιάλι, στο ανατολικό Περού.

«Οι αυτόχθονες ηγέτες αντιστέκονται στην προέλαση των διακινητών ναρκωτικών που δρουν στα εδάφη τους», εξήγησε στον Τύπο ο Έρλιν Οντίσιο, ηγέτης οργάνωσης αυτοχθόνων.

Τα εγκλήματα με θύματα αυτόχθονες υπερασπιστές του περιβάλλοντος έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια στον περουβιανό Αμαζόνιο, αχανή έκταση όπου η παρουσία του κράτους είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Γενικά, μένουν ατιμώρητα.

Τον Νοέμβριο, άλλος ηγέτης αυτοχθόνων, ο Κίντο Ινούμα, επικεφαλής κοινότητας αυτοχθόνων Κέτσουα, της Σάντα Ροσίγιο δε Γιανακαγιού, στην περιφέρεια Σαν Μαρτίν, επίσης δολοφονήθηκε διότι πρόβαλε αντίσταση στην παράνομη υλοτομία.

Σύμφωνα με την εθνική επιτροπή συντονισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχουν διαπραχθεί τουλάχιστον 30 δολοφονίες υπερασπιστών του περιβάλλοντος και ηγετών κοινοτήτων αυτοχθόνων από τις αρχές του 2020.

ΑΠΕ

Back to top button