Καστοριά

Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες (της Ιωάννας Κοτοπούλου)

Κάθε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά εκτός από τα υπέροχα φαγητά που βρίσκονται στο εορταστικό μας τραπέζι, υπάρχουν και ως πρωταγωνιστές τα γνωστά σε όλους μελομακάρονα και κουραμπιέδες..
Χρόνια ο μεγαλύτερος διχασμός για όλους μας από τους πιο μικρούς μας φίλους έως και τους πιο μεγάλους στο πιο τελικά είναι το πιο νόστιμο?εδώ οι απόψεις διίστανται..Ο καθένας επιλέγει ότι τραβάει η όρεξη του..
Κάπου εκεί όμως αρχίζει και στην δική μου δουλειά ο βομβαρδισμός των ερωτήσεων..
Σε ποιο από τα δύο υπάρχουν λιγότερος θερμίδες;
Πόσα τεμάχια μπορεί να καταναλώσει κάποιος;
Θα πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι το πόσο θα παχύνουμε εξαρτάται από το πόσο μεγάλη ενέργεια που θα προσλάβουμε. Έτσι, αν θέλουμε μετά το γεύμα μας να φάμε ένα γλυκό, ας φροντίσουμε να μην φάμε τόσο βαρύ κύριο γεύμα ,δηλ εάν θέλω να φάω κάτι παραπάνω αφαιρούμε λίγο από το κυρίως γεύμα έτσι ώστε να μην το παρακάνουμε και με τα γλυκά και καταναλώσουμε περισσότερες Θερμίδες.
Αν σκέφτεστε να πείτε άσε δεν θα φάω καθόλου ή θα αρκεστώ μονο σε ένα κομμάτι τότε στο τέλος θα πέσετε με τα μούτρα και θα τα,φατε όλα..Προσπαθήστε να μην στερηθείτε και θα πρέπει να θέσετε εάν μπορείτε έναν στόχο, ότι για παράδειγμα θα τρώτε ένα, το πολύ δύο, γλυκίσματα την ημέρα σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, προλαμβάνοντας έτσι την πρόσληψη βάρους.
Τώρα πόσες θερμίδες έχουν;
Μελομακάρονα:180 θερμίδες το τεμάχιο.
Κουραμπιέδες:230 θερμίδες το τεμάχιο.
Αλλά θα πρέπει να προσέξεις ότι μπορείς να διαλέξεις ότι εσύ επιθυμείς χωρίς να καταπιέζεσαι διότι και τα δύο έχουν τα ανάλογα θρεπτικά συστατικά που σε φυσιολογικά πλαίσια δε θα σου κάνουν κάτι κακό.
“Ο Στόχος μας στις γιορτές δεν είναι να χάσουμε κιλά,απλά να καταφέρουμε να μείνουμε σταθεροί στα κιλά μας”
Προσοχή για τα παιδάκια μας θα πρέπει να προσέξουμε:
Επειδή και τα δύο γλυκίσματα περιέχουν ξηρούς καρπούς κανονικά δεν θα πρέπει να τα τρώνε παιδιά κάτω των 4 χρονών επειδή υπάρχει κίνδυνος να πνιγούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να αφαιρείται το αμύγδαλο ή το καρύδι και να πετάγεται ή να θρυμματίζεται προσεκτικά για να μην σταθεί στο λαιμό του παιδιού. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγονται στα παιδιά που έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς.
Απολαύστε τις Γιορτές με τους Αγαπημένους Σας με ένα τραπέζι γεμάτο Αγάπη και ζεστασιά..
Καλές γιορτές σ Όλους !

 

 

 

Back to top button