Του Γιώργου Σταυρακίδη
Τον Αλέξη Γούδα τον γνωρίσαμε το 2008 στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, όταν απέσπασε το 1ο βραβείο με το «Φανταστικό Ταγκό» του. Έκτοτε έχουν μεσολαβήσει ταξίδια, συνεργασίες, συναυλίες, εκδόσεις και να που ήρθε η ώρα ο Αλέξης να μας απλώσει το καινούριο ψηφιδωτό του με διαφορετικούς ήχους, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεματολογία και μία στάση ζωής που αξίζει να συζητήσουμε.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Καστοριά, με ρίζες από την Ήπειρο που αποτυπώνονται με το πέρασμα των χρόνων και στις δημιουργίες του. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Η επιμονή του να ζει και να δημιουργεί σε μία “επαρχία” έχει ένα ενδιαφέρον που συζητήσαμε επίσης.
Στην “Τσιγγανογραφία” του που μόλις κυκλοφόρησε, ακούμε ήχους από μπάντες του δρόμου στα Βαλκάνια και τις τσιγγάνικες γειτονιές, ethnic χρωματισμούς και αέρα μεσανατολίτικο. Ποιητικό λόγο, ιστορίες, φόρμες και σταθερά μοτίβα από το παραδοσιακό τραγούδι, την έντεχνη σκηνή και τον δυτικό ηλεκτρισμό, σμιλεμένα σε ένα μοναδικό χωνευτήρι “καθρεφτίζοντας” το σπουδαίο ταλέντο του δημιουργού. Τον Αλέξη, τον γνώρισα κι εγώ – όπως πολλοί – πριν επτά χρόνια από τη «Μεγάλη Αγκαλιά» του, έναν εξαιρετικό δίσκο, τον πρώτο του. Τώρα όμως, επιστρέφει με την «Τσιγγανογραφία», ιχνηλατώντας το τοπίο των Βαλκανίων και τις διεθνείς επιρροές του. Τους στίχους και τη μουσική υπογράφει ο ίδιος στα 9 από τα 11 τραγούδια του δίσκου, ενώ στη «Βαλκανική Εδέμ» μελοποιεί τα λόγια του Πάνου Σταθόγιαννη και στον «Τσάμικο σε Αρμένικη αυλή» διασκευάζει στα ελληνικά ένα παραδοσιακό της Αρμενίας.
Στο τραγούδι «Διαβατήριο» συμμετέχει το φολκλόρ φωνητικό σύνολο από τη Βουλγαρία «Abagar Quartet» και στο «Μικρό Πρελούδιο» αφηγείται ο Νίκος Αλβανός.
Διαβάστε τη μεγάλη συνέντευξη στο parallaximag.gr
Αλέξης Γούδας συναυλία στην Καστοριά – Special guest το ”Αbagar Quartet”