Πολλά είναι τα παιδιά Ρομά που εγκαταλείπουν το σχολείο, με τις οικονομικές συνθήκες να αποτελούν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, βασική αιτία, καθώς οι γονείς τους αναγκάζονται να μετακινούνται για την εύρεση εργασίας. Στους Σοφάδες Καρδίτσας υλοποιείται πρόγραμμα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατά της σχολικής διαρροής. Βασικός υποστηρικτής του προγράμματος είναι ένας Ρομ, ο πρώτος που κατόρθωσε να ξεπεράσει ανυπέρβλητα εμπόδια και να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο.
Πρόκειται για τον Παναγιώτη Χαρίτο, ο οποίος σπούδασε κοινωνική διοίκηση και πολιτικές επιστήμες στο Δημοκρίτειο Θράκης.
Τώρα εργάζεται στην ειδική αγωγή, στο ειδικό επαγγελματικό γυμνάσιο – λύκειο Σοφάδων. Και προσπαθεί να παρακινήσει τα παιδιά να ολοκληρώσουν το σχολείο, καθώς τα ποσοστά σχολικής διαρροής στην περιοχή είναι υψηλά.
Οι υπεύθυνοι των υποστηρικτικών προγραμμάτων σημειώνουν ότι η σχολική διαρροή στις κοινότητες των Ρομά μπορεί να αντιμετωπιστεί με παρεμβάσεις στην εκπαίδευση αλλά και στις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.
Η εκπαίδευση δεν είναι όμως το μόνο πεδίο, στο οποίο οι ρομά ζητούν στήριξη.
Ο Θανάσης Σαλής είναι ο πρώτος Ρομ από τους Σοφάδες που άνοιξε μόνιμη επιχείρηση, ένα καφέ. Όπως λέει, τα εμπόδια ήταν μεγάλα και η στήριξη ανύπαρκτη.
Ήταν δύσκολο να ανοίξει δικιά του επιχείρηση, δεν τον βοήθησε το κράτος, ήταν μετανάστης στην Ολλανδία. Δούλεψε με πίστη και αγάπη και τα κατάφερε. Αγωνίστηκε, όπως είπε, πάρα πολύ να δείξει ότι είναι αγωνιστής, με αγάπη και αξιοπρέπεια. Ο κόσμος τον έκρινε από τις πράξεις του και έτσι κέρδισε όλο τον κόσμο.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΑΝΟΣ ΚΑΣΑΡΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΩΡΑ ΜΗΤΡΑ
ertnews.gr