Καστοριά

Καστοριά: Ξενάγηση εν πλω στην μοναδικού κάλλους λίμνη που μαγεύει (βίντεο – ρεπορτάζ)

Η πόλη της Καστοριάς είναι μοναδικής ομορφιάς. Ένας από τους λόγους είναι και η λίμνη της, από τις ωραιότερες της Ελλάδας και των Βαλκανίων που χαρίζει σε ντόπιους και ταξιδιώτες αξέχαστες στιγμές και αναμνήσεις.
Ρεπορτάζ: Σοφία Ζουζέλη
Σύμφωνα με τον κ. Ρωμύλο Μαντζούρα, ιστορικό- ξεναγό, η Καστοριά είναι ένα τεράστιο ανοιχτό μουσείο. Στην περιοχή υπάρχουν ίχνη μόνιμης ανθρώπινης εγκατάστασης, από τη νεολιθική εποχή. Η λίμνη βρίσκεται στα 630 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι η ενδέκατη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας.



Στη λίμνη ζουν ψάρια και περισσότερα από 200 διαφορετικά είδη πουλιών. Είναι φυσική λίμνη και αποτελεί από μόνη της ένα κορυφαίο αξιοθέατο της ευρύτερης περιοχής. Υπολογίζεται ότι σχηματίστηκε πριν 5.000.000 χρόνια και κάλυπτε μία έκταση 164 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ το βάθος της ξεπερνούσε τα 50 μέτρα. Σήμερα η λίμνη εκτείνεται σε 28 τετραγωνικά μέτρα και έχει μέγιστο βάθος από 1,4-12 μέτρα. Η μέση θερμοκρασία είναι 22 βαθμοί Κελσίου.

Η λίμνη της Καστοριάς έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «NATURA 2000» ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία μάλιστα, την έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας.

 Όποια εποχή και να επισκεφτεί κανείς τη λίμνη της Καστοριάς είναι μαγεία, ωστόσο, την άνοιξη και ειδικά το φθινόπωρο χαρίζει στους επισκέπτες της ακόμη πιο ωραίες εικόνες.

ertnews.gr

 

Back to top button