Σκέτος ή γλυκός ο καφές;
Μια βόλτα στο λαογραφικό μουσείο της Καστοριάς είναι αρκετή για να μας ταξιδέψει πίσω στο 1600, με τα όμορφα βιτρό στο «καλό» σαλόνι του σπιτιού, φερμένα από την Βενετία και την Φλωρεντία, και τα όμορφα χειροποίητα, σκαλιστά έπιπλα.
Ένα όμορφο και ίσως παράδοξο έθιμο της περιοχής αποκαλύπτει η ξεναγός του μουσείου, καθώς εξηγεί πώς γίνονταν τα προξενιά, όταν έφτανε πια η ώρα, ο υποψήφιος γαμπρός να γνωρίσει την νύφη, επισκέπτονταν το σπίτι της.
Συγκεκριμένα, μια καθημερινή μέρα πήγαινε ο γαμπρός στο σπίτι της κοπέλας, συνοδευόμενος από την ευρύτερη οικογένεια, και καθόταν στον χειμερινό οντά, όπου η κοπέλα παρακολουθούσε από διπλανό δωμάτιο, από ένα παραθυράκι. Αν, λοιπόν, η νύφη και η μητέρα της ενέκριναν τον υποψήφιο γαμπρό, τότε η μητέρα της σέρβιρε στον γαμπρό έναν πολύ γλυκό καφέ, σε αντίθετη περίπτωση, ο γαμπρός έπινε τον καφέ της «παρηγοριάς», έναν, δηλαδή, πικρό καφέ.
Από το travel show “Χωρίς Χάρτη” του Action 24 με τον Δημήτρη Καρβέλη