Καστοριά

Λαϊκή Συσπείρωση για τον Προϋπολογισμό 2024 του Δήμου Καστοριάς

Συζητάμε τον προϋπολογισμό του Δήμου Καστοριάς για το 2024, σε μια περίοδο που εντείνεται η άγρια σφαγή του παλαιστινιακού λαού από το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, με την στήριξη ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων, με στόχο τον εκτοπισμό από τη γη τους και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των αστικών τάξεων στην στρατηγικής σημασίας αυτή περιοχή, δημιουργώντας τεράστιους κινδύνους και για τους άλλους λαούς.

Εμείς αξιώνουμε τον σταματημό της βάρβαρης δολοφονικής επέμβασης του Ισραήλ στην Παλαιστίνη που μέχρι σήμερα έχει προκαλέσει πάνω από 17.000 νεκρούς Παλαιστίνιους με το 70% να είναι παιδιά και γυναίκες! Στηρίζουμε τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για να έχει τη δική του ανεξάρτητη πατρίδα στα σύνορα του 1967 και την ελευθερία του. Την απεμπλοκή της χώρας μας απ’ τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και το κλείσιμο των βάσεων σε όλη τη χώρα.

Η πολυέξοδη συμμετοχή της Ελλάδας στη σφαγή αυτή, οδηγεί τα 8 δις.€ που έπρεπε να επιστρέφουν στην τοπική διοίκηση, να γίνονται 2 δις.€. Και η μη διεκδίκηση από τις Δημοτικές Αρχές αυτών των αναγκαίων πόρων συνιστά μέγιστη πολιτική ευθύνη.

Είχαμε αναφερθεί πριν από λίγες μέρες αναλυτικά, στη συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα, σε στοιχεία σε πανελλαδικό επίπεδο που δείχνουν ξεκάθαρα το δυσμενές οικονομικό πλαίσιο στο οποίο καλούνται οι Δήμοι όλης της χώρας να ανταποκριθούν στις αυξημένες λαϊκές ανάγκες. Δείξαμε γιατί ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2024 είναι ταξικός, αντιλαϊκός και πλευρές που χρειάζεται να αντιπαλευτούν από τη μεριά του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Η κρατική επιχορήγηση παραμένει στα γνωστά εδώ και δεκαετίες ποσά που δεν βλέπουν ούτε με το κιάλι τις λαϊκές ανάγκες. Και μπορεί οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) να αυξάνονται κατά 173 εκατ. ευρώ, αλλά θα συνεχίσει η παρακράτηση προηγούμενων ετών από θεσμοθετημένους πόρους προς την Τοπική Διοίκηση, δηλαδή από χρήματα που έχουν πληρώσει οι δημότες μέσω της φορολογίας. Δηλαδή, η χρηματοδότηση κινείται ουσιαστικά στα ίδια περίπου επίπεδα με την περσινή χρονιά, που δεν φτάνει ούτε για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το έλλειμμα στο ισοζύγιο των δήμων θα είναι 297 εκατ. ευρώ.

Τέτοιος είναι και ο προϋπολογισμός του Δήμου Καστοριάς. Μόνιμα επιθετικός απέναντι στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους, σε όλους όσοι πλήττονται από την πολιτική των κυβερνήσεων. Δεν έχει καμία σχέση με την αντιμετώπιση των αυξανόμενων λαϊκών αναγκών. Ενδεικτικά, 1) Κωδικός 03 ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2.519.552,05€, 2) Κωδικός 04 ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΛΟΙΠΑ ΤΕΛΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 539.900,00€ 3) Κωδικός 05 ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ 486.901,13€. Δηλαδή περισσότερο από 3,5 εκ.€ θα φορολογήσει ο Δήμος Καστοριάς τους Δημότες του το 2024.

Δεν αποδεχόμαστε το «ρεαλισμό» που διέπει κάθε προϋπολογισμό του Δήμου με βάση τις «αντοχές» της οικονομίας. Δεν αποδεχόμαστε οι κοινωνικές ανάγκες να λογαριάζονται ως «κόστος» για το κράτος. Η «Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσει να διεκδικεί μαζί με το λαό στους καθημερινούς αγώνες:

  • Την εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων.
  • Κατάργηση των «Αναπτυξιακών Οργανισμών» και του νομικού πλαισίου που καθιστά Περιφέρειες και Δήμους, πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
  • Στελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου με μόνιμο επιστημονικό και άλλο προσωπικό. Εξασφάλιση του αναγκαίου και σύγχρονου εξοπλισμού, μέσων (υπηρεσιακά μηχανήματα, αυτοκίνητα, κατάλληλα ηλεκτρονικά μέσα) για να μπορούν να εκτελούν μια σειρά έργα που τα ακριβοπληρώνει ο λαός στους εργολάβους που πολλά τα δίνεται και με απευθείας ανάθεση ή διαπραγμάτευση με περιορισμένες εταιρείες. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος από την ρύπανση του αέρα, των νερών και εδάφους. Ολοκληρωμένο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, με επίκεντρο την ανακύκλωση στην πηγή, την απαγόρευση της καύσης, με σεβασμό στο περιβάλλον και χωρίς επιβάρυνση του λαού, χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιωτικοποιήσεις.
  • Συνολικό σχεδιασμό και υλοποίηση με γενναία κρατική χρηματοδότηση, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας πρόληψης και προστασίας από (πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές, κατολισθήσεις, χιονοπτώσεις, παγετούς, ανέμους), βιομηχανικά και τεχνολογικά ατυχήματα.
  • Αξιοποίηση του ΠΔΕ, των ευρωενωσιακών κονδυλίων και του λεγόμενου Ταμείου Ανάκαμψης για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, για την σχολική στέγη, χωρίς ανταποδοτικότητα, ΣΔΙΤ και ιδιώτες.
  • Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες και Δήμους, που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους.  Αγωνιζόμαστε για σύγχρονο, αποκλειστικά Δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας και παιδείας. Είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, των ορυκτών, του νερού, των παραλιών, ιαματικών πηγών, των ορεινών όγκων και δασών, ζητάμε κατάργηση των διοδίων.

Επομένως η Λαϊκή Συσπείρωση Καστοριάς καταψηφίζει τον Προϋπολογισμό του 2024. Καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τον λαό της Καστοριάς να διεκδικήσουν όλα όσα τους ανήκουν.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

27/12/2023

Όσα έγιναν στην τελευταία συνεδρίαση του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς (βίντεο)

 

Back to top button