Καστοριά

Ο Στάθης Μασκαλίδης για το βιβλίο “Οι τρεις μικροί Άι Βασίληδες”

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και όλοι μπαίνουμε σιγά σιγά σε κλίμα εορταστικό. Κάπως έτσι, με αυτό το πνεύμα, ξεκινάω να διαβάζω και εγώ για τους τρεις μικρούς Άι Βασίληδες, του ποιητή και συγγραφέα Γιώργου Τσιβελέκου.
Τρία μικρά παιδιά, ο Μάρκος, ο Νίκος και ο Αλέξανδρος, τρία αδερφάκια φασαριόζικα αλλά και πολύ αγαπημένα (αν και δεν το γνωρίζουν ή δεν το ομολογούνε, τουλάχιστον στην αρχή), απολαμβάνουν τις ξεχωριστές αυτές μέρες και περνούν την ώρα τους παίζοντας, διασκεδάζοντας, κάνοντας όνειρα αλλά και τι άλλο; μαλώνοντας μεταξύ τους.
Με προσδοκία, όπως όλα τα παιδιά, περιμένουν τα δώρα που θα τους φέρει ο Άι Βασίλης, ο αγαπημένος άγιος όλων των ανθρώπων (αλήθεια εσείς περιμένετε κάποιο δώρο φέτος;), μόνο που… τους απασχολεί πολύ και ένα ερώτημα: Υπάρχει στα αλήθεια ο άγιος αυτός που τόσο έχει αγαπηθεί από τους ανθρώπους;
Ναι, αμφιβολίες γεννιούνται μέσα τους, αμφιβολίες που οδηγούν σε έναν μεγάλο καυγά. Τελικά υπάρχει ο Άγιος Βασίλης; (Εσείς τι λέτε; Ξέρω πως πολλοί από εμάς αλήθεια αναρωτηθήκαμε κάποια στιγμή στη ζωή μας αν υπάρχει).
Ο Μάρκος, ο μικρότερος από τα αδέρφια, θα κάνει μια ευχή. Να μπορέσει να αποδείξει την ύπαρξή του. Το βάζει στόχο του και… και ένα όραμα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ιστορία. Ένα όραμα που θα τους κάνει να δουν με τα μάτια της καρδιάς.
Τα γειτονόπουλα των παιδιών ζούνε φτωχικά, θα μπορέσουν να πάρουν τα δώρα που έχουν ζητήσει από τον Άγιο Βασίλη; Τα τρία αδερφάκια που συχνά περιγελούσαν τα συγκεκριμένα παιδιά της γειτονιάς, θα βοηθήσουν ώστε να δούνε την επιθυμία τους να πραγματοποιείται;
Ο Μάρκος θα καταφέρει να πείσει τα αδέρφια του για την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη; Τα τρία αδέρφια θα έρθουν πιο κοντά; Τα γειτονόπουλα θα πάρουν τελικά τα δώρα που ζήτησαν από τον Άγιο;
Τελικά πόσοι Άγιοι Βασίληδες υπάρχουν εδώ τριγύρω; Πόσοι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν και να δουν τον κόσμο μας αλλιώς; Να τον κάνουν πιο ζεστό, πιο όμορφο; Ποιο είναι το νόημα των Χριστουγέννων αλήθεια; Και τα δώρα;
Δεν ξέρω, αλλά για μένα ξεκάθαρο είναι πως το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να πάρεις, είναι να σου χαριστεί το μεγαλείο της ψυχής.
Στους τρεις μικρούς Άι Βασίληδες, το χιούμορ συναντάει τις ευαισθησίες που όλοι έχουμε μέσα μας (αν και κάποιοι καλά τις κρύβουν για να μην φανερωθούν και φέρουν τα πάνω κάτω), και εγώ αντάμωσα με αυτό το προεφηβικό μυθιστόρημα που πολύ θα ήθελα να διασταυρωθούν οι δρόμοι μας νωρίτερα, για να μπορέσω να το απολαύσω ακόμη περισσότερες φορές.
Είναι ένα βιβλίο που έχει τη δύναμη να κάνει τους αναγνώστες, μικρούς και μεγάλους, να πιστέψουν στη μαγεία των Χριστουγέννων.
Καλές γιορτές!

Back to top button