Ελλάδα

Σπύρος & Μάκης Καραβιώτης: Τι απαντούν οι δύο μουσικοί που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός


Η δικτατορία του καρέ
Στα μέσα του Δεκεμβρίου 2023 κληθήκαμε από την διοίκηση του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Αθηνών Κοργιαλένιο Μπενάκειο Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού να συμμετάσχουμε στην Χριστουγεννιάτικη γιορτή, που θα λάβανε χώρα την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου και ώρα 12:00 μ.μ. προκειμένου να χαρίσουμε στο προσωπικό, αλλά και στους νοσηλευόμενους ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα με κάλαντα και τραγούδια στο πνεύμα των ημερών. Στην συγκεκριμένη μάλιστα εκδήλωση του εν λόγω νοσοκομείου το αρχικό πλάνο ήταν να είχαμε μια μικρή συμμετοχή, καθότι μαζί με εμάς στο πρόγραμμα θα παρουσιάζονταν και μέλη της λέσχης φιλίας Κυψέλης, τα οποία τελικώς δεν μπόρεσαν να προσέλθουν λόγω ασθενείας. Ακολουθεί η επίσημη πρόσκληση που μας εστάλη μέσω e-mail για την συμμετοχή μας στην εν λόγω εορταστική εκδήλωση, από το Αυτοτελές Γραφείο Ποιότητας, Έρευνας και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης του νοσοκομείου:
Δευ 18 Δεκ στις 2:41 μ.μ.
Αξιότιμοι κ.κ. Σπύρο και Μάκη Καραβιώτη,
Σας περιμένουμε με χαρά στην Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση που διοργανώνεται στο Νοσοκομείο μας, την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, στις 12:00 μ.μ., στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου, όπου μέσα από γιορτινές μελωδίες θα χαρίσετε όμορφες στιγμές ελπίδας και ενθάρρυνσης στους ασθενείς, στο προσωπικό και στους επισκέπτες του Νοσοκομείου.
Επιπλέον, σας ενημερώνουμε ότι, λόγω ασθένειας, η Λέσχη Φιλίας Κυψέλης, δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στην Εκδήλωση.
Με εκτίμηση,

Βασίλειος Παπαμίκος
Αυτοτελές Γραφείο Ποιότητας, Έρευνας και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης,
ΓΝΑ Κοργιαλένειο Μπενάκειο ΕΕΣ
Εμείς, ανταποκριθήκαμε αμέσως στο κάλεσμα του νοσοκομείου επιθυμώντας να προσφέρουμε ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες μας στους λειτουργούς της υγείας, αλλά και στους ασθενείς, χαρίζοντάς τους μια νότα χαράς, ελπίδας και αισιοδοξίας. Σημειώνουμε ότι πολύ συχνά προσφέρουμε το δώρο που μας χάρισε ο Θεός, την μουσική και τις φωνές μας, σε συνάνθρωπους μας που το έχουν ανάγκη, όπως σε νοσοκομεία, γηροκομεία και άλλα ευαγή ιδρύματα. Συγκεκριμένα φέτος, τραγουδήσαμε αφιλοκερδώς στην Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Κ.Α.Π.Η. Κορυδαλλού, αλλά και στο Γηροκομείο Αθηνών προσφέροντας στιγμές χαράς και υπέρτατης ευτυχίας σε ηλικιωμένους συνανθρώπους μας. Πέρσι συμμετείχαμε σε αντίστοιχη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Άγιοι Ανάργυροι», αλλά και στο εν λόγω Νοσοκομείο Κοργιαλένιο Μπενάκειο Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου εργαζομένων για το 2023.
Την ίδια ημέρα, μάλιστα, πραγματοποίησης της φετινής εορτής Τετάρτης 20 Δεκεμβρίου προσήλθαμε μία ώρα νωρίτερα προκειμένου να εγκαταστήσουμε μια μικρή μικροφωνική προκειμένου να ενισχυθεί ο ήχος των κιθάρων μας, το τραγούδι μας, αλλά και για να υπάρχει μικρόφωνο για τους χαιρετισμούς και τις ομιλίες, διευκολύνοντας ακόμη και σε αυτόν τον τομέα το τεχνικό προσωπικό του νοσοκομείου, παρόλο που είχε όλη την καλή διάθεση να μας παρέχει τον εξοπλισμό του. Εννοείται ότι ακόμη και η μικροφωνική, αλλά και η εγκατάσταση και η ρύθμιση του ήχου, περιλαμβάνονταν στην εκ μέρους μας προσφορά στην εν λόγω εκδήλωση. Λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της ρύθμισης του ήχου έλαβε χώρα η έναρξη της εκδήλωσης.
Μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων στελεχών του νοσοκομείου, μεταξύ των οποίων ήταν ο πρόεδρος και η διοικήτρια, ακολούθησε ομιλία από ιερωμένο του ιδρύματος για το νόημα της εορτής των Χριστουγέννων και εν συνεχεία ξεκίνησε το πρόγραμμά μας. Στην αρχή ψάλλαμε τα Κεφαλονίτικα κάλαντα από τον τόπο καταγωγής μας, Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, αλλά και τραγούδια αγάπης, ιδέα που αποτελεί την πεμπτουσία των Χριστουγέννων. Πριν ολοκληρωθεί το σύντομο μουσικό μας πρόγραμμα, μας ζητήθηκε από το προσωπικό να παίξουμε και κάποια χορευτικά τραγούδια προκειμένου γιατροί, νοσηλευτές και προσωπικό να ενωθούν στον κύκλο του χορού, νιώθοντας μια προσωρινή ανακούφιση, μέσω της συνένωσης, από το άγχος και την πίεση του λειτουργήματός τους, που όπως όλοι γνωρίζουμε νιώθουν, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια τόσο με τον κορωνοϊό όσο και με τα θέματα υποστελέχωσης μονάδων θεραπείας.
Στο σημείο αυτό θέλουμε να τονίσουμε ότι ούτε εμείς, ούτε η διοίκηση του νοσοκομείου θέλησε να σταματήσει την διάχυτη ανάγκη των συμμετεχόντων στην γιορτή, για αυτήν την προσωρινή ευχαρίστηση μέσω του χορού και για τον λόγο αυτό, παρόλο που δεν είχαμε προετοιμαστεί για κάτι τέτοιο, όντας μόνο οι δύο μας με τις κιθάρες μας, ικανοποιήσαμε το αίτημα του προσωπικού. Μάλιστα, η διοικήτρια του νοσοκομείου κα Ελπινίκη Ταβιανάτου θέλοντας να δείξει έμπρακτα την καταδεκτικότητά της και την συμμετοχή της στην ομάδα των εργαζομένων της, συμμετείχε μαζί τους στον χορό που μας ζήτησαν, χωρίς να λειτουργήσει απολυταρχικά και να προβεί στην απαγόρευση της επιθυμίας του προσωπικού, προκειμένου να νιώσουν οι εργαζόμενοι ελάχιστες στιγμές χαράς και ανθρώπινης επαφής πριν ξεκινήσουν και πάλι τον αγώνα της προσφοράς στον συνάνθρωπο.
Κατά την διάρκεια του χορού της διοικήτριας με μέλη από το προσωπικό πέρασε ένας τραυματιοφορέας οδηγώντας φορείο με ασθενή από το σημείο που διεξάγετο η εκδήλωση. Αυτά τα δευτερόλεπτα της εικόνας ήταν ικανά να ξεσπάσουν ένα σκάνδαλο που πήρε διαστάσεις επέμβασης του ίδιου του υπουργού υγείας, κου Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Η δικτατορία ενός καρέ, λοιπόν, που επιμένει να δείχνει το δέντρο και όχι το δάσος, μπορεί να πυροδοτήσει θύελλα αντιδράσεων και να οδηγήσει ακόμη και την κοινή γνώμη ενάντια στους ιθύνοντες που οργάνωσαν την γιορτή, ιδιαιτέρως όταν η είδηση δεν έχει ελεγχθεί δημοσιογραφικά και κατόπιν αξιολογηθεί λεπτομερώς μέσα από το φίλτρο των ειδικών. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η αναμετάδοση μιας ανάρτησης στο διαδίκτυο μέσω του ηλεκτρονικού τύπου χωρίς έλεγχο, με μόνο σκοπό να δημιουργηθεί ένα σκάνδαλο από το πουθενά.
Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να τοποθετηθούμε σε κάποια θετικά μηνύματα που έδωσε η εκδήλωση θέλοντας να δείξουμε ότι η αλήθεια πρέπει να εξετάζεται πολύπλευρα και όχι μόνο από μια συγκεκριμένη οπτική.
1. Το νοσοκομείου, περί ου ο λόγος, εκείνη την ημέρα δεν εφημέρευε. Πρόκειται για μια ψευδή είδηση προκειμένου να επιτευχθεί από τους υποκινητές του γεγονότος η αναστάτωση της κοινής γνώμης.
2. Το μέρος επιλογής της εκδήλωσης είναι ίδιο και σταθερό κάθε χρόνο και η ίδια γιορτή λαμβάνει χώρα αρκετά χρόνια τώρα. Με άλλα λόγια πρόκειται για έναν θεσμό του νοσοκομείου και όχι για μια εκδήλωση που έλαβε χώρα χώρα για πρώτη φορά. Στο ίδιο μέρος τραγουδούν χορωδίες, φιλαρμονικές, αλλά και μουσικά συγκροτήματα, όπως το δικό μας, με μοναδικό κίνητρο την ανθρώπινη αλληλεγγύη.
3. Ταυτόχρονα, η επιλογή του χώρου έγινε με το σκεπτικό ο ήχος του συγκροτήματος να φτάσει και σε ορισμένα δωμάτια ασθενών, ώστε κι εκείνοι να νιώσουν την χαρά της γιορτής, έστω και εκ του μακρόθεν. Εάν η επιλογή διεξαγωγής της γιορτής είχε αποφασιστεί για το Δρακοπούλειο Κέντρο, στο οποίοι είχε πραγματοποιηθεί πέρσι η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου εργαζομένων στην οποία είχαμε επίσης την χαρά να πλαισιώσουμε μουσικά, θα είχε περιοριστεί σε κλίμακα και μόνο για το προσωπικό και κανένας ασθενής δεν θα μπορούσε να τονωθεί ψυχικά & ηθικά από τα τραγούδια μας.
4. Η μουσικοθεραπεία εφαρμόζεται στα μεγαλύτερα νοσοκομεία του κόσμου ως μέσω ίασης των ασθενών από πλήθος ασθενειών, ψυχικών και σωματικών. Θεωρούμε ότι η κίνηση αυτή ήταν καινοτόμα και υπέρ των ασθενών και σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε πρόθεση διατάραξης της ηρεμίας τους.
5. Προσωπικά, διαπιστώσαμε ότι κανένας ασθενής, ακόμη και εν φορείο μετακινούμενους, αλλά και συνοδός του, δεν εξέφρασαν το παραμικρό παράπονο ενόχλησης από την μουσική. Αντιθέτως, το βλέμμα τους μαρτυρούσε την ανάγκη για ταχεία ανάρρωση προκειμένου κι εκείνοι να ενταχθούν ξανά στην κανονικότητα της ζωής, χαίροντας άκρας υγείας.
Αντί βεβαίως να μελετηθούν όλα τα παραπάνω, ορισμένοι μετέφρασαν τα λιγοστά καρέ της κάμερας με τον τρόπο τους με σκοπό να χρησιμοποιήσουν το υλικό για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων και αντιπαραθέσεων, στις οποίες δεν επιθυμούμε να υπεισέλθουμε, διότι προσβάλλουν την ίδια την ανθρώπινη φύση. Μια διοίκηση δεν θα επιθυμούσε σε καμία περίπτωση να εμπλακεί σε έναν τέτοιον διασυρμό για λίγες στιγμές χαράς που προσέφερε στο προσωπικό της.
Εν κατακλείδι, θεωρούμε ότι η κίνηση της διοικήτριας ήταν προοδευτική σε ό,τι αφορά στην εισαγωγή της μουσικής τέχνης και του χορού μέσα στο νοσοκομείο ως μέσο ψυχικής θεραπείας και ηθικής τόνωσης προς τους ασθενείς και το συμμετέχον προσωπικό και δεν θα έπρεπε να βάλλεται, αλλά να επικροτείται για αυτήν της την καινοτομία, αφού το σκεπτικό της δεν ήταν να βλάψει, αλλά να ωφελήσει τους συνανθρώπους μας.
Ευχόμαστε ειλικρινά η επιτροπή που θα συνεδριάσει να σκύψει στο θέμα με αγάπη, όπως αυτή που δώσαμε κι εμείς προσφέροντας την μουσική μας στον κεντρικό χώρο εισόδου του νοσοκομείου με σκοπό όλοι να λάβουν χαρά και εννοείται χωρίς πρόθεση από κανέναν μας να προκαλέσουμε την κατακραυγή της κοινής γνώμης.
Ευχόμαστε σε όλους χρόνια πολλά & ευτυχισμένο το νέο έτος με ομόνοια, ενότητα, σύμπνοια και αλληλεγγύη.
Σπύρος & Μάκης Καραβιώτης,
Οι συμμετέχοντας μουσικοί στην γιορτή του νοσοκομείου

Back to top button