Καστοριά

50.000 δολάρια από τους Καστοριανούς της Νέας Υόρκης για τα συσσίτια της Μητρόπολης

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καστοριέων “Η Ομόνοια” Νέας Υόρκης, Δαμιανός Σιώκης, με τον Ταμία του Συλλόγου, Ζαχαρία Παπαναγνώστου είχαν την τιμή να συναντηθούν με τον Μητροπολίτη Καστοριάς Καλλίνικο κατά την επίσκεψή τους στην Καστοριά.
Με αυτήν την ευκαιρία για το έτος 2024 ενημέρωσαν τον Μητροπολίτη πώς o Σύλλογος Καστοριέων θα δωρίσει το ποσό των $50.000 δολαρίων για τα συσσίτια της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς.
Τον Αύγουστο του 1910, μέσα στην ταραγμένη περίοδο που ακολούθησε τον Μακεδονικό Αγώνα και προηγήθηκε των Βαλκανικών Πολέμων, και ενώ η Καστοριά μας βρισκόταν ακόμα υπό Οθωμανική κυριαρχία, ιδρύθηκε από τους πρώτους Καστοριανούς μετανάστες της Αμερικής ο φιλανθρωπικός Σύλλογος Καστοριέων Νέας Υόρκης “Η Ομόνοια”.
Πρωταρχική ανάγκη και βασικός σκοπός για την ίδρυση του Συλλόγου Καστοριέων Νέας Υόρκης “Η Ομόνοια” ήταν φυσικά η ηθική και οικονομική στήριξη της γενέτειρας πόλης και των αγαπημένων προσώπων που με τόσο πόνο εκείνοι οι πρώτοι μετανάστες είχαν αφήσει πίσω τους.
Έκτοτε, “Η Ομόνοια”, μαζί με τη Φιλόπτωχό της Αδελφότητα των Καστοριανών Κυριών της Νέα Υόρκης, υπήρξε μπροστάρης και στυλοβάτης σε όλες τις δύσκολες στιγμές όχι μόνο της όμορφής μας Καστοριάς αλλά και όλου του ελληνικού έθνους.
Στα πρόσφατα δυσμενή χρόνια που σημαδεύτηκαν από την χρεωκοπία της μητέρας πατρίδας μας και την αναγκαστική υποταγή της στους δυσβάστακτους όρους του Δ.Ν.Τ., ο Σύλλογος Καστοριέων Νέας Υόρκης “Η Ομόνοια” συνέτρεξε άμεσα για να συμβάλει στο θεάρεστο φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς στηρίζοντας το Συσσίτιο της προς τους άπορους με ετήσιες συνεισφορές που, έως σήμερα, υπερβαίνουν το ποσό των 350.000 δολαρίων.
Φέτος δε, με μία σθεναρή και ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσής του, ο ιστορικός Σύλλογος Καστοριέων Νέας Υόρκης “Η ΟΜΟΝΟΙΑ” έκρινε σκόπιμο να προσφέρει άμεσα στο Συσσίτιο Απόρων της Ιεράς Μητρόπολης της Καστοριάς το σεβαστό ποσό των 50.000 δολαρίων.

Back to top button