Καστοριά

Είναι “τρελοί” αυτοί οι Καστοριανοί! (του Βασίλη Κωνσταντίνου)

Περιδιαβαίνοντας και απολαμβάνοντας την όλη ατμόσφαιρα της πόλης αυτές τις μέρες και σταματώντας σε διάφορες γουρουνοχαρές (ίσως πρέπει να βρούμε άλλη λέξη, όπως μπάντες στον δρόμο, γιορτές μαγαζιών, μπουλούκια στα μαγαζιά…), βλέποντας την απορία και την έκσταση των ξένων, ειδικά αυτών που έρχονται πρώτη φορά, μου έχει καρφωθεί μία ιδέα:
Να υιοθετήσουμε το σλόγκαν γι αυτές τις μέρες: Είναι “τρελοί” αυτοί οι Καστοριανοί. Βέβαια είναι “κλεμμένο” από τον Αστερίξ και Οβελίξ αλλά ταιριάζει γάντι. Αυτοί το έλεγαν για τους Ρωμαίους Το ίδιο θα μπορούν να λένε οι ξένοι μπροστά στην όλη δρομο-γιορτο-κατάσταση.
Η πόλη παρ’ όλα τα υπαρκτά οικονομικά προβλήματα παρουσιάζει αυτές τις μέρες μια διαφορετική ιδανική εικόνα. Ζωντάνια κέφι, χορό και μουσική με τοπικούς και τουρίστες, πολλούς τουρίστες και ειδικά νεολαία. Μουσική για όλα τα γούστα.
Βλέποντας ότι υπάρχει και ένας συντονισμός να έχουν κάθε μέρα και άλλα μαγαζιά γιορτή, έχω να πω ένα μεγάλο μπράβο για αυτούς που συνεργάστηκαν.
Έγραψα πολλές φορές ότι ο Δήμος πρέπει να συμμετέχει ενεργά και να σέβεται την παράδοση, να συνεννοείται και να συντονίζει χωρίς να αλλοιώνει την βούληση των καρναβαλιστών. Συνεχή υποστήριξη αλλά πάντα, ένα βήμα πίσω.
Κλείνοντας έχω να πω τούτο. Αυτή η πόλη έδωσε πολλά στους κατοίκους της και δημιούργησε μια παράδοση γλεντιού στο καταχείμωνο εδώ και πολλά χρόνια που είναι μοναδική σε όλη την Ελλάδα. Αξίζει την αγάπης μας, την συμβολή μας την βοήθειά μας.

Λεωφορείο ναύλωσαν οι Μαυροβινοί και πήγαν στην Καστοριά να γλεντήσουν! (βίντεο)

Πλήθος κόσμου στη γουρουνοχαρά ΖΑΖΑ & STARDUST (φωτογραφίες)

Στη γουρουνοχαρά του Μαμούθ στον πεζόδρομο (φωτογραφίες – βίντεο)

Γλέντι στον ΜΩΛΟ στα Ψαράδικα (φωτογραφίες – βίντεο)

 

 

Back to top button