ΚαστοριάΠαλαιά Καστοριά

«Σαν σήμερα το 1987» (βίντεο)

Γράφουν στη Romfea.gr: Αντώνιος Παναγιωτουνάκος – Κυριάκος Μωυσίδης

Ξεχωριστή αποτελούσε κάθε χρόνο η 4η Ιανουαρίου, για τον μακαριστό Μητροπολίτη Καστορίας κυρό Σεραφείμ, όπου τιμούσε λατρευτικά και ευχαριστιακά τον Άγιο Θεό, αφού, τέτοια μέρα, το έτος 1987, τελέσθηκε η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του.

Η χειροτονία τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου της οδού Αχαρνών Κάτω Πατησίων, εκεί όπου υπηρετούσε ως Διάκονος από το έτος 1983, κι εκεί που υπηρέτησε και ως ιερατικώς Προϊστάμενος έως την ημέρα της εις Επίσκοπο και Μητροπολίτη Καστορίας εκλογής του, το έτος 1996.

Της Ευχαριστιακής Συνάξεως, καθώς και της Χειροτονίας, προεξήρχε, με ευλογία τού τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ (Τίκα), ο πνευματικός πατέρας του μακαριστού Σεραφείμ, ο Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης κ. Αγαθόνικος.

Οι Ενορίτες και Φίλοι του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, δημοσιεύουν, σήμερα, ένα αρχειακό βίντεο από εκείνη την ημέρα της Χειροτονίας, τού τότε Διακόνου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Σεραφείμ Παπακώστα.

Στο βίντεο διακρίνονται, μεταξύ άλλων, ο τότε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Πετράκη και Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, νυν Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος, ο τότε Αναπλ. Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας και μετέπειτα Μητροπολίτης Χριστουπόλεως, ως Αρχιμανδρίτης, μακαριστός κυρός Πέτρος (Δακτυλίδης), ο νυν Μητροπολίτης Πειραιώς, ως Αρχιμανδρίτης, κ. Σεραφείμ (Μεντζελόπουλος), ο νυν Επίσκοπος Ολβίας, ως Διάκονος, κ. Επιφάνιος (Δημητρίου) κ.α.

Χαρακτηριστικοί είναι οι πατρικοί λόγοι του Μητροπολίτου Κίτρους κ. Αγαθονίκου προς τον νεοχειροτονούμενο, τότε, Πρεσβύτερο, ο οποίος διατελέσας πνευματικός του πατέρας, μεταξύ συμβουλών που του έδωσε και τον προέτρεψε να ακολουθήσει, φανέρωσε προς όλους πως χειροτονούνταν ένας κληρικός, ο οποίος διψούσε την Ιερωσύνη παιδιόθεν και η απόφασή του έμεινε στέρεη, ένας κληρικός που δεν τον εντυπωσίασαν τα κοσμικά και ο εντυπωσιακός διάκοσμος της υλιστικής εποχής δεν άσκησε καμία επίδραση πάνω του.

Χειροτονούνταν ένας φλογερός σημαιοφόρος του Σταυρού. Και τον κάλεσε, επίσης, να μείνει πάντα καλοσυνάτος, καθαρός, κρυστάλλινος και γεμάτος από αγάπη.

Αυτά τα χαρακτηριστικά του Σεραφείμ, που αποκάλυψε ο Κίτρους κ. Αγαθόνικος, ήταν έντονα και ο καθένας τα αντιλαμβάνονταν πολύ εύκολα, τόσο κατά την ιερατική του διακονία στην Αθήνα, όσο και κατά την Αρχιερατεία του στην Καστοριά.

Αξίζει, επιπλέον, να σημειώσουμε αυτό που ζήτησε ο μακαριστός Σεραφείμ από τον πνευματικό του πατέρα και χειροτονούντα αυτόν Μητροπολίτη Αγαθόνικο, καθώς και από τους συμπρεσβυτέρους του, τους Διακόνους και Μοναχούς, αλλά και από όλους τους πιστούς χριστιανούς, οι οποίοι είχαν κατακλείσει τον περικαλλή Ναό των Αθηνών.

Ζήτησε, λοιπόν, από όλους να προσευχηθούν στον Κύριο και Θεό μας να σκηνώσει μέσα του το Πανάγιο Πνεύμα, για να δικαιώσει τις προσδοκίες όλων, διατηρώντας σε όλη του τη ζωή την Ιερωσύνη αταπείνωτη και το λειτούργημα ευδόκιμο για τη δόξα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και τη σωτηρία της ψυχής του.

Κι αυτό μπορούμε να πούμε ότι ο Σεραφείμ το κατάφερε. Διατήρησε την Ιερωσύνη στο ύψος που της πρέπει και δόξασε το όνομα του Κυρίου μας.

Τίμησε το ιερό και αιματοβαμμένο ράσο και δεν έπαυσε και ως Επίσκοπος της Εκκλησίας, νύκτα και ημέρα, να διακονεί και να νουθετεί τον λαό του Θεού.

Ακολούθησε πιστά το παράγγελμα του Μεγάλου Βασιλείου προς Ιερέα, «Σπούδασον, ω ιερεύ, σαυτόν παραστήσαι εργάτην ανεπαίσχυντον…», δηλαδή, φρόντισε, Ιερέα, να φτιάξεις τον εαυτό σου εργάτη αντρόπιαστο.

Κι εργάτης του Ευαγγελίου του Θεού σημαίνει, αυτό που προέτρεπε και παραδειγματιζε ο ίδιος ως Μητροπολίτης Καστορίας τους Ιερείς του, να είναι άγιος, ταπεινός, πράος, πρόθυμος, αφιλοκερδής, φιλόξενος, άνθρωπος προσευχής.

Ας ευχηθούμε κι ας προσευχηθούμε να είναι η μνήμη του να είναι αιώνια, άληστος και αγήραος και να μας συνοδεύουν πάντοτε οι ευχές του από τη Βασιλεία των Ουρανών.

Δείτε ολόκληρο το βίντεο από την εις Πρεσβύτερο Χειροτονία του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ, η οποία τελέσθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1987.

romfea.gr

Back to top button