Ελλάδα

Δαδιά: Νεκροί από δηλητηρίαση δύο χρυσαετοί

Δεν έφταναν οι πυρκαγιές του καλοκαιριού που κατέκαψαν το δάσος, τώρα η άγρια ζωή της Δαδιάς δοκιμάζεται και από ασυνείδητους εγκληματίες που τοποθετούν δηλητηριασμένα δολώματα, με αποτέλεσμα, πριν από λίγες ημέρες, τον Δεκέμβριο του 2023, να εντοπιστούν νεκροί από δηλητηρίαση δύο χρυσαετοί, στην περιοχή του Αρδανίου Έβρου, λίγα χιλιόμετρα από το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και την Ζώνη Ειδικής Προστασίας του δικτύου Natura 2000 «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου».



Τα δύο πουλιά βρέθηκαν νεκρά μαζί με έναν τσίφτη και ένα τσακάλι, ενώ, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), όλα τα ζώα είχαν εμφανείς ενδείξεις δηλητηρίασης. Δίπλα τους, μάλιστα, εντοπίστηκε ύποπτο τεμάχιο τροφής, που πιθανότατα αποτέλεσε το δηλητηριασμένο δόλωμα που έφαγαν.

Οι δύο χρυσαετοί είναι σπάνια πουλιά, αφού σε Έβρο και Ροδόπη έχουν εντοπιστεί μόλις εννιά ζεύγη. Ο τσίφτης, που είναι αρπακτικό πουλί, παρέμεινε στην περιοχή λόγω των καλών καιρικών συνθηκών, καθώς τον χειμώνα μετακινείται προς την Σαχάρα.

Δείγματα από τα νεκρά πουλιά πάρθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αναμένονται τα αποτελέσματα. Το περιστατικό διερευνάται από το δασαρχείο Αλεξανδρούπολης, το οποίο κάνει και την την ποινική προανάκριση.

Το δάσος της Δαδιάς είναι πολύ γνωστό, καθώς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιοτόπους της Ευρώπης. Η περιοχή του Δάσους Δαδιάς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μεσογειακού οικοσυστήματος το οποίο έχει διαμορφωθεί μέσα από αιώνες ήπιας συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης. Η βλάστηση αποτελείται κυρίως από ώριμα δάση μαύρης και τραχείας πεύκης καθώς και από δάση βελανιδιάς. Η πλούσια δασική κάλυψη διακόπτεται συχνά από ξέφωτα, μικρά βοσκοτόπια και καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Το πλούσιο μωσαϊκό τοπίων, που προκύπτει από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, αποτελεί τον ιδανικό βιότοπο για τη διαβίωση των αρπακτικών πουλιών: Στην περιοχή φιλοξενούνται τα 36 από τα 38 είδη αρπακτικών πουλιών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων πολλά σπάνια είδη, όπως ο βασιλαετός (Aquila heliaca) και ο κραυγαετός (Aquila pomarina). Είναι από τις μοναδικές περιοχές της Ευρώπης, στην οποία συμβιώνουν τόσα διαφορετικά είδη αρπακτικών πουλιών και η μοναδική, όπου ταυτόχρονα απαντώνται τα τρία από τα τέσσερα διαφορετικά είδη γυπών (μαυρόγυπας, όρνιο, ασπροπάρης) της Ευρώπης.

Η περιοχή του δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου είναι από το 1980 προστατευόμενη και συμπεριλαμβάνεται στον ελληνικό κατάλογο NATURA 2000 μεταξύ των υπόλοιπων 27 προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας. Η συνολική έκταση της περιοχής είναι 43.000 εκτάρια στα οποία 7.290 εκτάρια αποτελούν πυρήνες υψηλής προστασίας. Διαθέτει σύστημα διαχείρησης επισκεπτών και διατυπωμένο σχέδιο επιστημονικής παρακολούθησης. Η περιοχή του Δάσους Δαδιάς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μεσογειακού οικοσυστήματος.

mynews.gr

Back to top button