ΑγροτικάΆργος ΟρεστικόΚαστοριάΠρόσωπα

Καστοριά: Πώς είναι η ζωή ενός μελισσοκόμου στα Κρύα Νερά

Φθάσαμε νωρίτερα. Τον είχαμε συναντήσει στο Άργος Ορεστικό και δώσαμε ραντεβού στον οικισμό Κρύα Νερά, έναν όμορφο οικισμό με λιγοστούς κατοίκους. Εκεί, ο Σάββας Παγκουλίδης διατηρεί το εργαστήριο μελισσοκομίας.

Του Δημήτρη Σταθόπουλου

Φωτογραφίες: Ηλίας Κοσίντας

Καθώς περιμέναμε να έρθει, παρατήρησα το δίπατο σπίτι με τις χαρακτηριστικές καφέ -κόκκινες πλίθρες. Είναι λες και έχεις φτιάξει ένα σπίτι από χώμα. Νομίζεις ότι αν βραχεί, θα πέσει σαν χάρτινος πύργος. Κάθε άλλο όμως. Ο συνειρμός με τα ονομαστά έρημα Κορέστια Χωριά είναι άμεσος, καθώς εκεί όλα τα σπίτια είναι φτιαγμένα από χωμάτινους «τσιμεντόλιθους». Το ταξίδι μας εξάλλου στην περιοχή της Καστοριάς, περιλάμβανε και αυτή την περιοχή, οπότε στο κείμενο που θα ακολουθήσει θα περιγράψουμε αυτή την εμπειρία.

Με αφετηρία το 2015

Επιστρέφοντας όμως στα Κρύα Νερά και στο εργαστήριο μελισσοκομίας, βρισκόμαστε στην είσοδο. Πολύ γρήγορα ο Σάββας φθάνει και ξεκινάμε τη συνομιλία μας. Πρόκειται για μία μικρής κλίμακας παραγωγική μονάδα την οποία την ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια. «Έφτασε ένα σημείο, κάπου εκεί στο 2015, τότε που τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα να ψάχνω να κάνω κάτι νέο. Μέχρι τότε η βασική μου ενασχόληση ήταν οι υδραυλικές εγκαταστάσεις, αλλά μία σειρά γεγονότων με οδήγησαν στο να το σταματήσω», θα μας πει για να συνεχίσει όμως με το εξής: «Αποφάσισα να ασχοληθώ με τις μέλισσες βλέποντας το ως δουλειά, και μάλιστα ως μία δουλειά που θα σου αποδώσει τον ίδιο χρόνο, αλλά γρήγορα ερωτεύτηκα τις μέλισσες. Ερωτεύτηκα την διάρθρωση της κοινωνίας τους. Την ιεραρχία και τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται». Ήθελε να μάθει τα πάντα, ήθελε να γνωρίσει αυτή τη μοναδική κοινωνία τους και να καταφέρει να παράγει μέλι με κυριότερο χαρακτηριστικό την ποιότητα.

Ξεκίνησε με 5 κυψέλες

Ο Σάββας ξεκίνησε αγοράζοντας 5 κυψέλες. Στη συνέχεια τις αύξησε και σήμερα έχει φθάσει να έχει…
Συνέχεια στο travel.gr

Back to top button