Ελλάδα

Εγκληματικά κενά στην ψυχική υγεία – Αφήνουν αβοήθητους ασθενείς όταν βγουν από τα ψυχιατρεία

Οι σοβαρές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι δομές ψυχικής υγείας αλλά και η απουσία της μετέπειτα φροντίδας για τους ασθενείς που ζουν με ψυχικές ασθένειες, έρχονται στο επίκεντρο με αφορμή το βαρύ ιστορικό της 37χρονης μητέρας που δολοφόνησε το 6,5 μηνών βρέφος της στο Μακροχώρι Ημαθίας.

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν χρόνιες ψυχικές νόσους, σταδιακά σταματούν την αγωγή τους, με αποτέλεσμα τα προβλήματα της ασθένειας να εμφανίζονται ξανά, εξηγούν οι ειδικοί στο Τhesstoday.gr. Αυτός ο φαύλος κύκλος, ενισχύεται από τα κενά στο σύστημα υγείας για τους ψυχικά ασθενείς, καθώς δεν υπάρχει πρόνοια για τα άτομα που επιστρέφουν στο οικείο περιβάλλον τους, μετά από νοσηλεία.

Το 60% των εισαγωγών σε δομές ψυχικής υγείας γίνονται κατόπιν εισαγγελικής εντολής

Ενδεικτικό του κενού που υπάρχει στο ΕΣΥ για τη φροντίδα ανθρώπων με ψυχικές νόσους, αποτελεί το ποσοστό εισαγγελικών εντολών για ακούσιες νοσηλείες, που ξεπερνάει κατά πολύ το αντίστοιχο της Ευρώπης, εξηγεί στο Thesstoday.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος. «Στην Ευρώπη, μόλις το 5% των εισαγωγών σε ψυχιατρικές κλινικές γίνεται κατόπιν εισαγγελικής εντολής, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ειναι στο 60%. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και στις πρωτοβάθμιες μονάδες και στα ψυχιατρικά νοσοκομεία και στους ψυχιατρικούς τομείς, καθώς δεν υπάρχει δίκτυο ολοκληρωμένων υπηρεσιών στην κοινότητα», εξηγεί ο κ. Γιαννάκος.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για ανάγκη αναδημιουργίας του συστήματος στον τομέα Ψυχικής Υγείας το οποίο θα περιλαμβάνει ολοκληρωμένα δίκτυα ανά πληθυσμούς αναφοράς. «Υπάρχουν πολλοί νεοχρόνιοι ασθενείς χωρίς να υπάρχουν μονάδες αποασυλοποίησης, ώστε να επιστρέψουν στην κοινωνία μετά τον εγκλεισμό τους σε δομή ψυχικής υγείας. Όλο αυτό δημιουργεί το μεγάλο πρόβλημα που βιώνουμε με τις έκνομες ενέργειες. Πρέπει να καταγραφεί ανά περιοχή ποιοι κάτοικοι έχουν ιστορικό ψυχικής νόσου και να δρομολογηθούν επισκέψεις από κινητές μονάδες ψυχολόγων. Γνωστό μοτίβο του ασθενή με ψυχική νόσο, είναι να κόβει τα φάρμακά του όταν νιώθει ότι δεν τα χρειάζεται κι έπειτα να εμφανίζονται τα συμπτώματα της νόσου», υπογραμμίζει.

Ο ίδιος, τονίζει πως όπως και στο υπόλοιπο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι δομές ψυχικής υγείας είναι υπό κατάρρευση. Υποστελέχωση και έλλειψη δομών, περιορισμένες κλίνες και ράντζα προκειμένου να χωρέσουν οι ασθενείς συνθέτουν την εικόνα στις ψυχιατρικές κλινικές, οι οποίες παραγκωνίστηκαν την περίοδο της πανδημίας κι έπειτα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά περιστατικά που προέκυψαν μετά τον πολύμηνο εγκλεισμό των πολιτών.

Από την πλευρά της η ειδικευόμενη ψυχίατρος στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ Ρούλα Γεωργιάδου, τονίζει πως τα τελευταία χρόνια με τις διαδοχικές μάστιγες που πλήττουν την ελληνική κοινωνία, πλήττεται και η ψυχική υγεία. «Ο κόσμος βιώνει ένα πολύ έντονο βάρος, το οποίο έχει μια διαχρονικότητα, από την περίοδο της κρίσης στην περίοδο του κορονοϊού και τώρα στην ακρίβεια, βιώνει μια σειρά από -οικονομικά κυρίως- αδιέξοδα, που δημιουργούν ασφυξία στις ανθρώπινες σχέσεις, ώστε να παραμεληθούν μια σειρά σωματικά και ψυχικά νοσήματα». Η κα Γεωργιάδου προσθέτει πως το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας θα αποτελέσει «ταφόπλακα» για τη δημόσια υγεία, καθώς προωθεί την ιδιωτικοποίηση με συνέπεια την υποβάθμιση του δημοσίου συστήματος Υγείας.

thesstoday.gr

Back to top button