Καστοριά

Ένας σπάνιος επισκέπτης ήρθε από την Αρκτική και βρέθηκε νεκρός από δίχτυα στη λίμνη της Καστοριάς (φωτο)

Ένας σπάνιος επισκέπτης για την περιοχή μας ήρθε από τις αρκτικές επικράτειες της βόρειας Ευρώπης για να καταλήξει με επώδυνο τρόπο νεκρός στα νερά της λίμνης μας.
Δυστυχώς η επίσκεψή του κράτησε μόνο λίγες ώρες , αφού μέλη της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς αντιλήφθηκαν την παρουσία του στις 10-1-24 το απόγευμα και την επομένη 11-1-24 το πρωί βρέθηκε παγιδευμένο και νεκρό από πνιγμό σε δίχτυα κοντά στην ακτή στην περιοχή Κοκκινόχωμα στην βόρεια πλευρά της λίμνης (Τα δίχτυα ήταν ριγμένα σε μικρή απόσταση από την ακτή).
Ο άτυχος και σπάνιος επισκέπτης είναι θαλασσοπούλι λέγετε Κηλιδοβούτι (Gavia stellata ) της Οικογένειας υδρόβιων πτηνών, της τάξης των γαβιόμορφων). Περιλαμβάνει μεγάλα και σχετικά πρωτόγονα πτηνά, τα οποία ανήκουν στο γένος Gavia και ζουν στις βόρειες περιοχές του βορείου ημισφαιρίου. Κατά την μετανάστευση μεμονωμένα ολιγάριθμα άτομα διαχειμάζουν και στη Ελλάδα.
Η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος για πολλοστή φορά τονίζει ότι η ορθή και νόμιμη χρήση αλιευτικών εργαλείων είναι υποχρέωση των επαγγελματιών αλλά και ερασιτεχνών αλιέων και καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν σε ελέγχους νομιμότητας αλίευσης και αλιευτικών εργαλείων τους .
Η συνύπαρξη η προστασία και ο σεβασμός στην άγρια ζωή της Λίμνης μας είναι υποχρέωση μας.
Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς
Φωτογραφία: Κύριλλος Σαμαράς

Back to top button