Άργος ΟρεστικόΚαστοριάΠρόσωπα

Συγχαρητήρια Ζήση Τζηκαλάγια σε δύο Καστοριανούς Στρατηγούς

Μόνον υπερηφάνεια μπορεί να αισθάνεται κάθε Καστοριανός μετά τις επιλογές του ΚΥΣΕΑ για την ηγεσία των Ενόπλων μας Δυνάμεων.
Ο νέος Αρχηγός του ΓΕΣ Αντιστράτηγος κ. Γιώργος Κωστίδης κατάγεται από την Πεντάβρυσο.Προερχόμενος από το Όπλο των Τεθωρακισμένων έφθασε μετά μία λαμπρή διαδρομή στην κορυφή του Στρατού Ξηράς.
Εξίσου υψηλή πορεία έχει ο Αντιστράτηγος κ. Γιώργος Τσιτσικώστας που κατάγεται από το Βογατσικό. Μέχρι την άνοιξη του 2023 ήταν ο 1ος Διοικητής της νεοσυσταθείσης Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων ΔΔΕΕ του ΓΕΕΘΑ (συντονιστής δηλαδή όλων των Ειδικών Δυνάμεων Στρατού,Ναυτικού,Αεροπορίας)και αμέσως μετά την αποστρατεία του επελέγη και είναι σήμερα ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ της Κύπρου.
Σαράντα χρόνια πριν οι αείμνηστοι Σημαιοφορίδης και Καπαχτσής από την Πεντάβρυσο και το Βογατσικό ήσαν στην πρώτη θέση της πολιτικής εκπροσώπησης του Νομού Καστοριάς.Σήμερα αντίστοιχα οι Αντιστράτηγοι Κωστίδης και Τσιτσικώστας βρίσκονται στην κορυφή της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας.Θερμά συγχαρητήρια στους δύο Στρατηγούς μας που μας χαροποίησαν όλους τους Καστοριανούς.Εύχομαι η Υπέρμαχος Στρατηγός η Παναγία να τους χαρίζει υγεία για να επιτύχουν στην ύψιστη αποστολή τους.
Ζήσης Τζηκαλάγιας

Ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας εισήλθε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1982 από την οποία αποφοίτησε το 1986 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού του Πεζικού.

Επελέγη για τις Ειδικές Δυνάμεις το 1987 και ως κατώτερος Αξιωματικός υπηρέτησε σε διάφορες Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων μεταξύ των οποίων η Δ’ Μοίρα Καταδρομών, η Γ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών, η 2α Μοίρα Αλεξιπτωτιστών, το 2ο Ειδικό Τμήμα Εθνοφυλακής και το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ).

Παρακολούθησε το σύνολο των προβλεπόμενων εκπαιδεύσεων των Αξιωματικών του Πεζικού. Αποφοίτησε από όλα τα σχολεία Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ/ΔΕΔ αλλά και του Σχολείου Υποβρύχιων Καταστροφών (ΟΥΚ/ΠΝ) στην Ελλάδα. Φοίτησε σε διάφορα σχολεία εξωτερικού όπως Σχολεία Περιπόλων του Διεθνούς Κέντρου Ειδικής Εκπαίδευσης (ΔΙΚΕΕ, Γερμανία), Σχολεία Επιμόρφωσης Αξιωματικών κ-μ του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) καθώς και στο Σχολείο Αξιωματικών Ειδικών Δυνάμεων στο Fort Bragg των ΗΠΑ, τιμηθείς για την επίδοσή του.

Αποφοίτησε το 2002  από την Ανώτατη Σχολή Πολέμου (ΑΣΠ), στην συνέχεια από την Διακλαδική Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) και το 2012 από το Κολλέγιο Άμυνας του ΝΑΤΟ (NATO Defense College), τιμηθείς για την επίδοσή του.

Ως ανώτερος Αξιωματικός υπηρέτησε ως Υποδιοικητής στο ΚΕΑΠ, ως Διευθυντής Επιχειρήσεων – Εκπαίδευσης στην Ι ΜΠ, ως επιτελής στο Επιτελικό Γραφείο του Αρχηγού ΓΕΣ  και στο Στρατηγείο Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ ως επιτελής Διεύθυνσης Σχεδίων και Αμυντικής Πολιτικής. Την περίοδο 2012 – 2014 διετέλεσε Διοικητής Συντάγματος Ευελπίδων και ακολούθως, μεταξύ 2014 – 2015  Διευθυντής Επιτελικού Γραφείου του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Διοίκησε την Γ΄ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών την περίοδο 2008 – 2010 και στη συνέχεια, μέχρι το 2012, υπηρέτησε ως Επιτελάρχης στην 96η Ανώτατη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής.

Ως Ταξίαρχος, του ανατέθηκαν το 2015 τα καθήκοντα του Διευθυντή του Επιτελικού Γραφείου του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (Βρυξέλλες) και ακολούθως, από το 2017 μέχρι το 2018, διοίκησε την 13η  Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων.

Προαχθείς σε Υποστράτηγο, το 2018  διετέλεσε Υποδιοικητής στο Δ’ ΣΣ και από το 2019 έως το 2021 Διοίκησε τη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ).

Με την προαγωγή του σε Αντιστράτηγο την 1η Μαρτίου 2021, ανέλαβε τα καθήκοντα του Επιθεωρητή Αναδιοργάνωσης Στρατού Ξηράς – Συντονιστής Σύστασης ΔΕΠ – ΔΕΠ/Διοικητής (με την σύστασή της).

Είναι ο πρώτος Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου από 28 Ιουνίου 2021 έως 27 Ιανουαρίου 2023.

Την 08 Σεπτεμβρίου 2023 μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς.

Στον Αντιστράτηγο Τσιτσικώστα έχει απονεμηθεί το σύνολο των προβλεπόμενων Παρασήμων, Μεταλλίων και Διαμνημονεύσεων.

Είναι κάτοχος τίτλου του Κέντρου Διπλωματίας και Στρατηγικών Σπουδών  («Center d’ Etudes Diplomatiques et Strategiques – CEDS», Παρίσι) και μεταπτυχιακού τίτλου «Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) στη Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων» του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.

Είναι γνώστης της Αγγλικής και της Ισπανικής.

Νέος αρχηγός ΓΕΣ ο Καστοριανός Αντιστράτηγος Γιώργος Κωστίδης (βιογραφικό)

 

Back to top button