Καστοριά

Λογοθεραπεία: Αξιολόγηση & παρέμβαση – Γράφει η Ελευθερία Ταχτατζή

Λογοθεραπεία
Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη η οποία σχετίζεται με την αξιολόγηση, τη διάγνωση, τη θεραπεία, την επιστημονική μελέτη και πρόληψη των διαταραχών του  λόγου, της επικοινωνίας, της ομιλίας, της  φωνής και της κατάποσης τόσο  σε παιδιά όσο  και σε  ενήλικες.

Διαταραχές
Ένας λογοθεραπευτής ασχολείται με πλήθος διαταραχών όπως καθυστέρηση ομιλίας και λόγου, αναπτυξιακές γλωσσικές διαταραχές, μαθησιακές δυσκολίες, αρθρωτικές διαταραχές,  δυσαρθρία, αυτισμός, τραυλισμός, δεπυ αλλά και διάφορες άλλες διαταραχές φωνής ή/και  ομιλίας οι οποίες σχετίζονται με την  βαρηκοια  και την ακουστική επεξεργασία κατοπιν κοχλιακής εμφύτευσης, νευρογενείς κινητικές διαταραχές της ομιλίας (δυσαρθρίες και επίκτητη απραξία, νευρολογικές διαταραχές και σύνδρομα, νοητική καθυστέρηση, διαταραχές κατάποσης, κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες, βαρηκοϊα/ κώφωση/ κοχλιακή εμφύτευση, εγκεφαλικά επεισόδια/ αφασίες, χειρουργικές επεμβάσεις κεφαλής και τραχήλου (λαρυγγεκτομή).

Λογοθεραπευτική αξιολόγηση
Σημαντικό είναι τα παιδιά να αξιολογούνται από έναν λογοθεραπευτή  όταν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ή συμπτώματα. Η  λογοθεραπευτική αξιολόγηση είναι μια διαδικασία η οποία εξετάζει τα χαρακτηριστικά, τις ικανότητες και τις παρούσες ανάγκες του εκάστοτε ατόμου. Μέσω της αξιολόγησης ο λογοθεραπευτής εξετάζει την ύπαρξη κάποιας επικοινωνιακής διαταραχής και στην περίπτωση που  διαπιστωθεί έλλειμμα , εξετάζει τη φύση της διαταραχής και τις επιπτώσεις στη ζωή του ατόμου. Ακόμη, ο λογοθεραπευτής λαμβάνει  τις κατάλληλες πληροφορίες ώστε να δημιουργηθεί μια πετυχημένη, αποτελεσματική και εξειδικευμένη παρέμβαση.  Έτσι, με βάση την αξιολόγηση θα τεθούν οι θεραπευτικοί στόχοι, οι θεραπευτικές διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα της θεραπείας. Ο τρόπος που θα πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση διαφέρει αναλόγως με τη διαταραχή, το άτομο και τον λογοθεραπευτή.

Πώς θα έχουμε μια επιτυχημένη παρέμβαση;
Καίριας σημασίας είναι η συνεργασία με επαγγελματίες υγείας! Ο λογοθεραπευτής συνεργάζεται και με άλλους επαγγελματίες υγείας δημιουργώντας έτσι μια ομάδα. Η κάθε ειδικότητα (εργοθεραπευτής, ψυχολόγος, ιατρός..) συμβάλλει με τις  γνώσεις  και την εμπειρία  στην πληρέστερη παρέμβαση .  Άλλωστε, η δουλειά που γίνεται σε κάθε συνεδρία δεν τελειώνει εκεί. Οι θεραπευτικοί στόχοι  πρέπει να δουλεύονται και στο σπίτι αλλά και σε άλλα πλαίσια του παιδιού έτσι ώστε να υπάρχει γενίκευση των αποτελεσμάτων.  Είναι σημαντικό ακόμη να υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο παιδί και τον ειδικό.  Είναι απαραίτητο να υπάρξει αλληλεπίδραση, καθώς πρόκειται για μια ανθρώπινη σχέση. Γενικότερα, αναφέρουμε πως είναι σημαντικό να υπάρχει σταθερότητα και ροή όσον αφορά την πραγματοποίηση των συνεδριών. Εάν υπάρχουν συχνές απουσίες,  το παιδί δυσκολεύεται και ίσως οι θεραπείες να κρατήσουν περισσότερο από το αναμενόμενο γιατί χάνεται ο ρυθμός. Τέλος, αναφέρουμε πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Εάν σας  προβληματίζει ότι το παιδί σας δυσκολεύεται σε κάποιο τομέα μην αναβάλλεται την επαφή σας με τον ειδικό. Εάν υπάρχει κάποιο έλλειμμα η δυσκολία,  ακόμα και αν το παιδί δεν το εκφράζει αντιλαμβάνεται ότι δυσκολεύεται μιας και τέτοιου είδους δυσκολίες επηρεάζουν το παιδί σε διάφορα πλαίσια αλλά και  στις αλληλεπιδράσεις τους με σημαντικά πρόσωπα με αποτέλεσμα να βιώνει πίεση και άγχος.

Κέντρο Λογοθεραπείας & Ανάπτυξης Ομιλίας
Ταχτατζή Ελευθερία | Λογοθεραπεύτρια – Λογοπεδικός
Διεύθυνση: Αθ. Διάκου 62 | Καστοριά
Τηλ. Επικοινωνίας: 2467103770, 6978479600
Email: [email protected]

Back to top button