ΑγροτικάΕλλάδα

Στήνουν μπλόκα την Τετάρτη οι αγρότες της Θεσσαλίας – “Δε θα φύγουμε από τα χωριά μας χωρίς μάχη”

Αυστηρό μήνυμα στέλνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι Μαγνησίας και Καρδίτσας λίγο πριν τα μπλόκα της Τετάρτης στην Εθνική Οδό, προειδοποιώντας πως η κατάσταση θα ξεφύγει αν δεν εισακουστούν τα αιτήματά τους από τις Περιφέρειες και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΛΟΙΑΡΙΔΗ

Καθώς δεν πήραν απαντήσεις που ήθελαν από συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς, μένουν εκτεθειμένοι απέναντι στις τεράστιες δυσκολίες που άφησε το τριπλό χτύπημα πυρκαγιών, Ντάνιελ και Ηλία, με μόνη λύση γι’ αυτούς να μαρσάρουν τα τρακτέρ τους βγαίνοντας στους δρόμους, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου. Οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας σκοπεύουν να κλείσουν δρόμους στην Εθνική Οδό ενώ οι αγρότες της Καρδίτσας θα διαμαρτυρηθούν χωρίς να διακόψουν την κυκλοφορία, στον αυτοκινητόδρομο Ε65.

Για τις οικογένειες κτηνοτρόφων της Μαγνησίας, τίθεται θέμα επιβίωσης, όπως τονίζει στο Thesstoday.gr ο πρόεδρος Κτηνοτρόφων Μαγνησίας Γιώργος Τερζάκης. “Μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση, να βγούμε εκτός ορίων. Από τη στιγμή που πεινάμε, δεν μπορούμε να είμαστε ειρηνικοί. Τίθεται θέμα επιβίωσης των σπιτιών μας, των οικογενειών μας. Δεν απαντήθηκε κανένα αίτημά μας, ο περιφερειάρχης απαντά πως δεν γνωρίζει από ζώα και πως η Περιφέρεια δεν έχει χρήματα. Αυτό μας απογοητεύει πολύ γιατί η Θεσσαλία έχει ζώα και θα έπρεπε να γνωρίζει”, αναφέρει.

“Η Περιφέρεια σηκώνει τα χέρια ψηλά”

Απαριθμώντας τα αιτήματα του κλάδου τους, σημειώνει πως ζητούν αντικατάσταση του χαμένου ζωικού κεφαλαίου και αποζημίωση για τις ζωοτροφές, κι όχι χρήματα. “Ζητάμε μόνο τα απαραίτητα για να ξανασταθούμε στα πόδια μας. Μας έχει δοθεί βοήθημα 80 ευρώ ανά ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε, αλλά μια γίδα κοστίζει 80 ευρώ κι ένα πρόβατο 350 ευρώ. Είναι κοροϊδία αυτό για εμάς. Ένας κτηνοτρόφος είναι δύσκολο να αλλάξει επάγγελμα και παλεύουμε με χίλιους δυο τρόπους. Είμαστε απελπισμένοι, απογοητευμένοι και η Περιφέρεια σηκώνει τα χέρια ψηλά”.

“Κλείνουν επιχειρήσεις η μια μετά την άλλη”

Τις μηχανές των τρακτέρ τους ζεσταίνουν για το μεσημέρι της Τετάρτης και οι αγρότες της Καρδίτσας, της πολύπαθης περιοχής που είδε τους κόπους μιας ζωής να βουλιάζουν κάτω από το νερό. Εκπροσωπώντας τον αγροτικό κόσμο της Καρδίτσας, ο πρόεδρος της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτών Καρδίτσας Κώστας Τζέλας δεσμεύεται πως “δε θα φύγουμε από τα χωριά μας χωρίς μάχη. Θα παλέψουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας, στα μαντριά μας, να κρατήσουμε την φύση ζωντανή όσο κι αν βλέπουμε πως η κυβέρνηση δεν το θέλει”. Ο ίδιος, εξηγεί στο Τhesstoday.gr πως το κλείσιμο αγροτικών επιχειρήσεων συνεπάγεται με λουκέτα σε όλους τους τομείς της επαρχίας. “Τα προβλήματα έχουν ξεφύγει, χάσαμε σπίτια, χωράφια και εξοπλισμό από τις πλημμύρες. Αν δε στηρίξει η κυβέρνηση αγρότες και κτηνοτρόφους, θα κλείσουν όλοι, η οικονομία της επαρχίας είναι μια αλυσίδα, ήδη κλείνουν επιχειρήσεις η μια μετά την άλλη”, περιγράφει.

“Σε κάθε βροχή φοβόμαστε μην ξαναπλημμυρίσουμε – Ζητάμε να καθαρίσουν τα ποτάμια”

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των αγροτών, ο φόβος για μια νέα πλημμύρα είναι υπαρκτός σε κάθε βροχόπτωση, καθώς τα ποτάμια παραμένουν ακαθάριστα. “Ζητάμε να καθαρίσουν τα ποτάμια, κάθε φορά που βρέχει φοβόμαστε να μην ξαναπλημμυρίσουμε. Τα σπίτια που πλημμύρισαν είναι γεμάτα μούχλα και πληρώνουμε τέσσερις φορές περισσότερο για να ζεσταθούμε. Πρέπει να δοθούν χρήματα για αποζημιώσεις, επιδοτήσεις ενοικίου και αντικαταταση χαμένου εξοπλισμού κι όχι να μας δίνουν το 70% μέσα σε μια πενταετία”, σημειώνει.

Thesstoday

Back to top button