Δυτική ΜακεδονίαΚαστοριά

Ο Παναγιώτης Κώττας για την τελευταία θέση της Δυτικής Μακεδονίας στον τουρισμό

Χωρίς να θέλω να κάνω τον υπερασπιστή κανενός, θα ήθελα να βάλω στο τραπέζι ένα πολύ βασικό στατιστικό στοιχείο, για όσους θέλουν να βάζουν πρώτα τη λογική.

Στη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν μόνο το 0,6% των δηλωμένων κλινών της Ελλάδας (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτές και τα καταλύματα τύπου Airbnb ).

Η Καστοριά βέβαια έχει τη μερίδα του λέοντος σ’ αυτό το ποσοστό από όλη την Περιφέρεια.

“Η παγίωση αυτής της κατάστασης δείχνει την διαχρονική έλλειψη τουριστικής πολιτικής στην Ελλάδα”, όπως αναφέρει το άρθρο. “Δηλαδή ενός στρατηγικού σχεδίου για την διάχυση της τουριστικής ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η χώρα μας για περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού που θα φέρει περισσότερους τουρίστες και έσοδα, όχι στις κορεσμένες περιοχές αλλά στην υπόλοιπη τουριστική Ελλάδα”.

Ωστόσο για να συμβεί αυτό χρειάζεται ένα μακρόπνοο εθνικό στρατηγικό σχέδιο, διαπεριφερεικές και διασυνοριακές συνεργασίες, αποφυγή φοβικών σύνδρομων (πχ καθυστέρηση στη λειτουργία του συνοριακού σταθμού του Λαιμού στις Πρέσπες) και ανατροπή επιτέλους της εντύπωσης ότι η Ελλάδα προσφέρει μόνο ήλιο και θάλασσα.

Η Καστοριά θα μπορούσε να καταφέρει να αγγίξει σε υποδομές το 1% τον κλινών της χώρας με ανάλογο ποσοστό εσόδων. Προϋπόθεση, να δοθούν τα απαραίτητα επενδυτικά κίνητρα, ο ελληνικός οργανισμός τουρισμού να βοηθήσει στην προβολή σε αντίστοιχα target groups ταξιδιωτών από το εξωτερικό και ο τόπος να αποκτήσει τουριστική νοοτροπία.

Υ.Γ.

1. ο νομός Καστοριάς έχει μόνο το 0.45% του πληθυσμού της χώρας.

  1. Με όλα τα παραπάνω δεδομένα, δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να ελπίζει ότι η Δυτική Μακεδονία θα μπορέσει εύκολα να ανέβει έστω και μια θέση στην κατάταξη των περιφερειών.
  2. Σίγουρα θα υπήρχε απόλυτη ικανοποίηση αν σε αναλογία με τον πληθυσμό είχαμε το 1% των εσόδων από τον τουρισμό. Τότε θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί η φράση, “και οι έσχατοι έσονται πρώτοι”.

Η …μονοκαλλιέργεια στον τουρισμό – Τελευταία η Δυτική Μακεδονία σε αφίξεις και εισπράξεις

Back to top button