Καστοριά

«Η σπηλιά του δράκου – Περιπέτεια στην Καστοριά»: Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

27 Ιανουαρίου: «Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος» – Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.
Αξίζει να διαβαστεί το βιβλίο «Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ- Περιπέτεια στην Καστοριά», που αφορά στο διωγμό και την εξόντωση των Καστοριανών Εβραίων. Το βιβλίο έγραψε ο Κώστας Στοφόρος,  συγγραφέας/δημοσιογράφος, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κεδρος-2019» και είναι αφιερωμένο στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς της Καστοριάς, που με αφορμή ένα πρόγραμμα φιλαναγνωσίας που υλοποιείται στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία του τόπου μας σε συνεργασία με τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, στάθηκε η αφορμή και η έμπνευση για τη συγγραφή του.
Μέσα από μια μυστηριώδη περιπέτεια τα παιδιά και όχι μόνο που θα διαβάσουν το βιβλίο θα συναντηθούν και θα γνωρίσουν λαμπρές ιστορικές στιγμές της περιοχής μας αλλά και την πιο σκοτεινή σελίδα της ιστορίας της που αναφέρεται στο διωγμό και την εξόντωση των Καστοριανών Εβραίων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν από τις ναζιστικές δυνάμεις και οδηγήθηκαν σε ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή.
Με το τέλος του πολέμου διασώθηκαν 35 από τα 900 άτομα που κατέληξαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Στο βιβλίο τονίζεται η δύναμη της αγάπης με φόντο τον «ανθό της λίμνης» όπως αποκαλείται αλλιώς η Καστοριά.
Αλίκη Καζταρίδου

Νέο βιβλίο: Η Σπηλιά του Δράκου – Περιπέτεια στην Καστοριά

 

 

Back to top button