Ελλάδα

Λιανεμπόριο: Οι κλάδοι που ξεχωρίζουν σε επιδόσεις

Το συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας που ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα, αλλά και το αυξημένο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, αν και έχουν επιφέρει πλήγμα στο λιανεμπόριο της χώρας, με τις επιδόσεις, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ορισμένων κλάδων να μην είναι οι προσδοκώμενες, ωστόσο οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και συγκεκριμένοι κλάδοι εμφανίζουν ιδιαίτερη δυναμική, σημειώνοντας ισχυρές πωλήσεις, με αξιοσημείωτη συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Όπως προκύπτει από τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση και περιλαμβάνονται οχήματα, καύσιμα και τρόφιμα, ο κύκλος εργασιών τους ανήλθε σε 3,71 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 10,1% τον Νοέμβριο 2023 σε σχέση με το 2022 που είχε διαμορφωθεί σε 3,37 δισ. ευρώ.

Οι κλάδοι που ξεχώρισαν με ανοδικές ετήσιες επιδόσεις ήταν τα καταστήματα υποδημάτων και δερμάτινων ειδών με αύξηση 58,3% και τα μηχανοκίνητα οχήματα με αυξημένες πωλήσεις κατά 52,2%. Μείωση αντιθέτως, στον τζίρο τους κατά 22,8% εμφάνισαν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο αλλά και το λιανικό εμπόριο καινούργιων ειδών σε ειδικευμένα καταστήματα κατά 14,1%.

Αντίστοιχα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 250 άτομα, κατέγραψαν άνοδο 10,3% με συνολικό τζίρο στο 1,25 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Αν εξαιρεθούν όμως τα οχήματα, τα τρόφιμα και τα καύσιμα, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων ανήλθε σε 1,18 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7,5% σε σχέση με το 2022 ενώ μικρότερη άνοδος παρατηρείται στις μικρομεσαίες με τζίρο 0,53 δισ. ευρώ και αύξηση 8,9%.

Οι επιπλέον κλάδοι με θετικό και αρνητικό τζίρο

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το σύνολο των επιχειρήσεων κατά τον Νοέμβριο 2023, επιπλέον σημαντικοί κλάδοι του λιανικού εμπορίου σημείωσαν διψήφιες ετήσιες επιδόσεις λίγο πριν κάνουν τελικό ταμείο οι έμποροι. Ειδικότερα, πρόκειται για το εμπόριο ψαριών είχε άνοδο κατά 28,7%, το εμπόριο προϊόντων καπνού (+28,2%), το εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών (+15,5%), ο αθλητικός εξοπλισμός (16,1%), καταστήματα ενδυμάτων (15,8%), καλλυντικά και είδη καλλωπισμού (+15,4%), εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών (+13,3%), εμπόριο ψωμιού, αρτοσκευασμάτων και λοιπών ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής (+10,2%), εμπόριο κρέατος και προϊόντων κρέατος (+10,4%).

Από την άλλη πλευρά, πτώση του κύκλου εργασιών τους αντίκρισαν οι εξής κλάδοι: ειδικευμένα καταστήματα καυσίμων κίνησης (-11,8%), εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων (-5,4%), εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου (-3,4%), καταστήματα με ηλεκτρικές οικιακές συσκευές (-1,3%) και εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης (-4,9%).

Ο τζίρος στη Θεσσαλονίκη

Αναφορικά με τις επιδόσεις του λιανεμπορίου στον νομό Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα στοιχεία, σημειώθηκε άνοδος του τζίρου του συνόλου των επιχειρήσεων κατά 10,5% με κύκλο εργασιών στις 402.009 ευρώ. Χωρίς τους κλάδους οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων, προκύπτει αύξηση κατά 13,1% και τζίρος 55.263 ευρώ. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μάλιστα περιλαμβάνεται στις περιφέρειες της χώρας οι οποίες παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών (10,2% με 444.268 ευρώ τζίρο στο σύνολο του λιανεμπορίου και +15,6% με κύκλο εργασιών 74.434 ευρώ χωρίς οχήματα, τρόφιμα και καύσιμα.

Το συνολικό ταμείο όμως του λιανεμπορίου για το 2023 θα κριθεί με τα στατιστικά στοιχεία του Δεκεμβρίου που αναμένονται να δοθούν στη δημοσιότητα το προσεχές διάστημα.

thesstoday.gr

 

Back to top button