Καστοριά

Λεωνίδας Παπαδημητρίου: Τρεις λόγοι για τους οποίους πρέπει να διασωθεί το Κουρσούμ Τζαμί

Η αναπαλαίωση του Κουρσούμ Τζαμί είναι πολύ ευχάριστο γεγονός.  Η δημαρχεία Αγγελή ξεκίνησε τη μεγάλη και δύσκολη ανακίνηση αυτού του έργου και ολοκληρώνεται τώρα.  

 Θα αναφέρω τρεις λόγους που πρέπει να διασωθεί το Κουρσούμ Τζαμί, αν και θα μπορούσα να αναφέρω πολλούς περισσότερους.

  1. Κανένα τζαμί που αναπαλαιώθηκε στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιήθηκε σαν χώρος λατρείας παρά μόνον για πολιτιστικά κέντρα.
  2. Αν δεν αναπαλαιωθεί ή πρέπει να γκρεμισθεί, πράγμα αδύνατον λόγω των νόμων για διατηρητέα μνημεία ή να εγκαταληφθεί στην μοίρα του και να απογίνει χώρος βρωμιάς και “κατοικίας” διαφόρων ζώων. Οι κάτοικοι της περιοχής γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα αυτό αλλά και εγώ όταν καθαρίσαμε τον χώρο, για να μπορέσουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές να δουλέψουν και να προτείνουν τρόπους αναπαλαίωσης.
  3. Αν αληθεύει η πληροφορία ότι κατά τις εργασίες που άρχισαν εσωτερικά κατέβηκαν σε βάθος και έφεραν στην επιφάνεια τον χριστιανικό ναό, που ήταν και ο παλαιός μητροπολιτικός ναός της πόλης, τότε η αναπαλαίωση και η παρουσίαση όλων αυτών θα έχει ιδιαίτερη αξία και από πολιτιστική και τουριστική πλευρά.

Ό,τι γίνεται στην πόλη είναι κέρδος και από την άλλη πλευρά, το τι κάνουν οι Τούρκοι στα χριστιανικά μνημεία δεν είναι μπούσουλας για εμάς. Άλλωστε διαφέρουμε πολύ από αυτούς κατά γενική παγκόσμια ομολογία.

Λεωνίδας Παπαδημητρίου

Καστοριά: Με σκαλωσιές το Τζαμί (φωτο)

Back to top button