Άργος ΟρεστικόΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

Άργος Ορεστικό: Στον δρόμο προς το μεγαλόπνοο έργο Μονάδας Αντλησιοταμίευσης


Η πρωτοποριακή μονάδα αντλησιοταμίευσης που κατασκευάζεται στην Αμφιλοχία, την οποία επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός, φέρνει στο φως την στροφή της χώρας στην ενεργειακή καινοτομία. Με έναν προϋπολογισμό 650 εκατομμυρίων ευρώ, αυτή η «μεγάλη μπαταρία» αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα προς την ενεργειακή ανεξαρτησία, προάγοντας τις Ανανεώσιμες Πηγές στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.
Αντανακλώντας αυτό το όραμα, ο Δήμος Άργους Ορεστικού υλοποιεί μια παρόμοια δέσμευση για την ενεργειακή προοπτική και ενεργειακή αυτάρκεια της περιοχής. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία ενός αντίστοιχου μικρότερης κλίμακας μοντέλου αντλησιοταμίευσης στον ποταμό Αλιάκμονα, σε συνδυασμό με τη λειτουργία ενός αρδευτικού δικτύου για άρδευση με μηδενικό ενεργειακό κόστος στο αγρόκτημα της Ασπροκκλησιάς, Βοτανίου, Αμμουδάρας, Αμπελοχωρίου, έκτασης 10 χιλιάδων στρεμμάτων περίπου.
Παράλληλα, με την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων άμεσης διασύνδεσης, θα επιτευχθεί μια αυτόνομη και βιώσιμη ενεργειακή λύση για τον Δήμο μας, με ταυτόχρονη στήριξη του πρωτογενή τομέα, των πολιτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Σε μια εποχή όπου η κλιματική αλλαγή απαιτεί άμεσες και δραστικές δράσεις, έργα όπως αυτά δείχνουν τον δρόμο για την ανάπτυξη μιας πιο βιώσιμης και ανθεκτικής ενεργειακής πολιτικής.
Ο Δήμος Άργους Ορεστικού προχωρά μεθοδικά και σταθερά προς την υλοποίηση αυτού του μεγαλόπνοου σχεδίου και σε άμεση συνεργασία με άλλους ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού και ειδικότερα με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, δρομολογούνται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να γίνει πραγματικότητα το έργο αυτό, με τελικό στόχο την επίτευξη ενεργειακής αυτάρκειας, την ελάφρυνση των δημοτών από τα δημοτικά τέλη έως και 60%, αλλά και την στήριξη των ευπαθών ομάδων από τη μη καταβολή του αντίτιμου της ενέργειας που θα χρησιμοποιούν.
Η φωτογραφία είναι από την παρουσίαση του σχεδίου της αντλισιοταμίευσης στους κατοίκους της Ασπροκκλησιάς και των γειτονικών κοινοτήτων στις 2 Οκτωβρίου 2023.

Back to top button