Ελλάδα

Ιωάννινα: Η ναζιστική φυλακή στα υπόγεια της Ζωσιμαίας Σχολής (βίντεο)

Μεγάλο ενδιαφέρον με εκατοντάδες επισκέπτες έχει προκαλέσει η έκθεση «Στα υπόγεια της Ζωσιμαίας Σχολής. Ενας άγνωστος χώρος κράτησης στα Κατοχικά Γιάννενα», όπως δήλωσε στην ΕΡΤ3 η Φωτεινή Δαλκαβούκη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Επιμέλειας Εκθέσεων.



Η έκθεση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Επιμέλεια εκθέσεων: Θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις» της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και φέρνει στο φως την άγνωστη ιστορία των εκατοντάδων Ηπειρωτών που βρέθηκαν στα υπόγεια ενός από τα πιο ονομαστά σχολεία της χώρας, της Ζωσιμαίας Σχολής, η οποία το 1943-44 μετατράπηκε από τις γερμανικές δυνάμεις σε χώρο κράτησης, βασανισμού και ομηρίας, πρόσθεσε.

Η έκθεση εμφανίζει γνωστά και άγνωστα τεκμήρια τα οποία σχημάτισαν για πρώτη φορά μια μεγάλη εικόνα για την τρομοκρατία, την εγκληματική πολιτική και την καταστροφή που έσπειραν οι ναζί στην Ήπειρο από το καλοκαίρι του 1943, που ανέλαβαν την πλήρη κυριαρχία της περιοχής ως και το 1944 που αποχώρησαν. Παράλληλα η έκθεση εμπλουτίζεται με εικαστικά έργα φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών που εμπνέονται από την έρευνα.

Είναι γεγονός ότι η έκθεση κατάφερε να πυροδοτήσει τη συλλογική μνήμη της πόλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθημερινά δεκάδες άνθρωποι που επισκέπτονται την έκθεση ανακαλούν προσωπικές μνήμες των οικογενειών τους που είχαν κρατούμενους εκείνη την περίοδο και προσφέρονται να διαθέσουν και νέα στοιχεία, τόνισε η κα Δαλκαβούκη.

ertnews.gr

 

Back to top button