Άργος ΟρεστικόΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

Άργος Ορεστικό: Ένα εργαστήριο με 129 χρόνια παράδοσης – Τα λουκούμια που φτάνουν μέχρι τον Λευκό Οίκο! (βίντεο)

Ένας γλυκός πειρασμός διατρέχει όλες τις ηπείρους, μέσα σε μικρά κουτιά. Το  οδοιπορικό της γεύσεως ξεκίνησε από το Άργος Ορεστικό πριν από περίπου 130 χρόνια και συνεχίστηκε έως τον Λευκό Οίκο. Ο λόγος για τα περίφημα λουκούμια της οικογένειας Μούσιου Τζώτζα (νυν Βλάχου).

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Σοφία Ζουζέλη, μέσα στο εργαστήριο των λουκουμιών, που συνεχίζει την παράδοση δίνει ένα διαφορετικό ρεπορτάζ.

Τιμώντας το παρελθόν η νεότερη γενιά βάζει τα δυνατά της να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις των αγοραστών.

Η Ευδοξία Βλάχου, παραγωγός λουκουμιών, μιλά για το πως ξεκίνησε η επιχείρηση από τον παππού της, τον Μούσιο, ο οποίος έμαθε την τέχνη της ζαχαροπλαστικής στην Θεσσαλονίκη, και έδωσε και το όνομά του στα γλυκίσματα. Η και η οποία συνεχίστηκε με όρεξη και πολύ δουλειά από τον πατέρα της.

Οι νέες εγκαταστάσεις άρχισαν να λειτουργούν το 2006 και  απεδείχθη πως όποιος χρησιμοποιεί αγνά υλικά και μεράκι ανταμείβεται.

Το εργαστήριο παρασκευάζει το κλασικό λουκούμι βανίλιας με αμύγδαλο, χωρίς τους σύγχρονους πειραματισμούς. Ένα απλό μείγμα από άμυλο, ζάχαρη και νερό κάνει θαύματα. Επίσης, το εργαστήριο παράγει δώδεκα διαφορετικά είδη καραμέλας και μικρά τραγανά ρεβίθια καλυμμένα με την γνωστή γλυκιά γεύση.

Τα λουκούμια απετέλεσαν το εισιτήριο εισόδου για τον Λευκό Οίκο. Όπως λέει η κ. Βλάχου, κάθε φορά που αναλάμβανε ένας νέος πρόεδρος, οι εκπρόσωποι της κοινότητας από την Καστοριά, κατά την εθιμοτυπική επίσκεψη προσέφεραν ένα κουτί λουκούμια.

Δεν είναι γνωστό αν η ιδιαίτερη γεύση επηρέασε κάποιες αποφάσεις, αλλά σίγουρα ήταν μια ευχάριστη υπενθύμιση, που την περίμεναν οι εργαζόμενοι στο προεδρικό μέγαρο.

ertnews.gr

Back to top button