Αθλητικά

Στην Βολιβία παίζουν μπάλα δίπλα στον… Θεό

Η Conmebol ενέκρινε την διεξαγωγή αγώνων στο γήπεδο ποδοσφαίρου της πόλης Ελ Αλτο στην Βολιβία, που βρίσκεται 4.083 (!) μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, όπου η τοπική ομάδα Always Ready θα φιλοξενήσει την περουβιανή Σπόρτινγκ Κριστάλ για το Κόπα Λιμπερταδόρες, στις 20 Φεβρουαρίου, όπως ανακοινώθηκε από τον σύλλογο και τις τοπικές αρχές.

Στελέχη της νοτιοαμερικανικής συνομοσπονδίας επιθεώρησαν την περασμένη Δευτέρα το στάδιο Villa Ingenio, που εγκαινιάσθηκε το 2017 και είναι χωρητικότητας 25.000 θεατών, πριν δώσουν το «πράσινο φως» για να φιλοξενήσει αυτόν τον αγώνα του δεύτερου γύρου του Κόπα Λιμπερταδόρες, της αντίστοιχης με το Champions League, διοργάνωσης στην Λατινική Αμερική.

«Είναι μια ιστορική ημέρα για την πόλη του Ελ Άλτο», δήλωσε ο πρόεδρος της Always Ready, Αντρές Κόστα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο στάδιο, το υψηλότερο της Βολιβίας μπροστά από αυτό της πόλης Ποτόσι (3.900 μ.).

Ο σύλλογος Always Ready, που ιδρύθηκε το 1933, επέστρεψε στην κορυφαία κατηγορία της Βολιβίας το 2019 για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια και συμμετέχει στο Κόπα Λιμπερταδόρες για τέταρτη φορά στην Ιστορία του.

Οπως είναι γνωστό, οι ομάδες της Βραζιλίας και της Αργεντινής, διαμαρτύρονται συχνά-πυκνά για την διεξαγωγή αγώνων σε μεγάλο υψόμετρο και σε χώρες των Ανδεων, όπως ο Ισημερινός, η Βολιβία, το Περού και η Κολομβία, δεδομένου ότι υπάρχει έλλειψη οξυγόνου.

Το 2007, η FIFA απαγόρευσε διεθνείς αγώνες σε γήπεδα με υψόμετρο μεγαλύτερο από 2.500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, προκειμένου να διαφυλαχθεί η υγεία των παικτών. Λάτρης του ποδοσφαίρου, ο τότε πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες είχε απειλήσει να παραπέμψει το θέμα στον ΟΗΕ για «διακρίσεις».

Οι αθλητικές αρχές των χωρών των Άνδεων διαβεβαίωσαν τότε ότι ήταν πολύ πιο επικίνδυνο να παίζεις σε υψηλή ζέστη στο επίπεδο της θάλασσας παρά στο υψόμετρο, επισημαίνοντας τους θανάτους παικτών στα γήπεδα και ιδίως στην Ευρώπη. Η FIFA τελικά ήρε την απόφασή της το 2008.

Το στάδιο El Alto, ωστόσο, δεν είναι το υψηλότερο στη Νότια Αμερική. Το σχετικό ρεκόρ, κατέχει το στάδιο Daniel Alcides Carrion, που βρίσκεται σε υψόμετρο 4.378 μέτρων στην πόλη Τσέρο Ντε Πάσκο, στο κεντρικό Περού.

ΑΠΕ

Back to top button