Η μαστίχα Χίου αποτελεί ένα μοναδικό προϊόν που παράγεται μόνο στη Χίο. Μετά τη συλλογή της από τα χωράφια, κοσκινίζεται, πλένεται και καθαρίζεται επιμελώς με το χέρι, κομμάτι-κομμάτι, για να παραδοθεί στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και στη συνέχεια να προωθηθεί στο εμπόριο.
Το καθάρισμα αποτελεί μία χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία που ξεκινάει συνήθως το Νοέμβριο και απασχολεί τους μαστιχοπαραγωγούς τους χειμερινούς μήνες. Οι μαστιχοπαραγωγοί, κυρίως οι γυναίκες, απλώνουν το μαστίχι σε μεγάλα χάλκινα ταψιά (σινί όπως τα ονομάζουν οι ντόπιοι) και το καθαρίζουν κομμάτι-κομμάτι με τα χέρια, χρησιμοποιώντας αιχμηρά αυτοσχέδια μαχαίρια, για να αφαιρέσουν μικρά σκουπίδια, φύλλα και ξυλαράκια που έχουν κολλήσει πάνω του.
Ο παραδοσιακός τρόπος καθαρίσματος γίνεται με το χέρι και χρησιμοποιείται από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι και τις μέρες μας.