ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Για τη μεγάλη γιορτή του πολιούχου και προστάτη της Αγίου Χαραλάμπους ετοιμάζεται η Κορησός 

Την μεγάλη γιορτή του Πολιούχου και προστάτη της Αγίου Χαραλάμπους, ετοιμάζεται να γιορτάσει η Κορησός το προσεχές Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024. Ανήμερα της εορτής στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Καστορίας κ.κ Καλλινίκου με τη συμμετοχή Ιερέων και Διακόνων της Μητροπόλεως.

Η Κορησός έχει ως πολιούχο τον Άγιο Χαράλαμπο, αφού κατά το 1840 επιδημία πανώλης έπληττε την Κωνσταντινούπολη και η παροικία Κορησιωτών της πόλης ζήτησε τη χάρη από τον Άγιο Χαράλαμπο να τους προστατέψει, με αποτέλεσμα να μείνουν ανέπαφοι από την επιδημία αυτή. Από τότε οι Κορησιώτες γιορτάζουν τη μνήμη του με τιμή και μεγαλοπρέπεια, όπου κι αν βρίσκονται, με επίκεντρο την Κορησό.

Σύμφωνα με το εθιμοτυπικό μέρος της εορτής μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα πραγματοποιηθεί διανομή σιταριού(ως γλύκισμα) στους παρευρισκόμενους στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού, και εν συνεχεία οι κάτοικοι του οικισμού θα επισκεφτούν την οικία του κυρίου Παπαϊωάννιδη Παναγιώτη που φιλοξενεί φέτος την εικόνα του Αγίου όπως προβλέπει το παραδοσιακό έθιμο για να κεραστούν και να αποδώσουν τα χρόνια πολλά. Η ευλογία και η χάρη του Αγίου Χαραλάμπους να χαρίζει σε όλο τον κόσμο υγεία, αγάπη, δύναμη, προκοπή, επιτυχίες και ότι καλύτερο ποθεί ο καθένας.

Ο Υπογράφων
Θεμελής Αναστάσιος

Back to top button