Ελλάδα

“Δεν μπορεί ογδόντα παιδιά να πετιούνται στον δρόμο” – Διαμαρτυρία για το κλείσιμο τριών ειδικών σχολείων

Κινητοποίηση ενάντια στην προγραμματισμένη για τις 19 Φεβρουαρίου αναστολή λειτουργίας του 2ου ΕΕΕΕΚ, του Ειδικού Δημοτικού και του Ειδικού Νηπιαγωγείου, που στεγάζονται στον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη σε κτίρια που έχουν κριθεί ακατάλληλα πραγματοποίησαν εκπαιδευτικοί και μαθητές των σχολείων με τους γονείς τους.

Σε συμβολικό δρώμενο, που διοργάνωσαν χθες ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών, ο Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού προσωπικού του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας – Χορτιάτη και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Δικαστηρίων (άγαλμα Βενιζέλου) κρατώντας ένα φέρετρο, μιλώντας για την «κηδεία» των τριών σχολικών μονάδων και της ειδικής αγωγής στη Θεσσαλονίκη.

Στις σχολικές μονάδες φοιτούν 80 παιδιά με αυτισμό. Ο Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη στις αρχές του έτους είχε δώσει παράταση 45 ημερών στη λειτουργία του σχολείου , ώστε να αναζητηθούν λύσεις μεταστέγασης. Διευκρίνιζε δε στη ανακοίνωσή του ότι «ο δήμος ‘’κληρονόμησε’’ τα μισθωμένα κτίρια που φιλοξενούνται οι σχολικές μονάδες από τη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, τα κτίρια έχουν κριθεί ομόφωνα από όλες τις αρμόδιες επιτροπές ως ακατάλληλα, ο δήμος δεν είναι διατεθειμένος να αποδέχεται την παρουσία παιδιών με αναπηρία και των εκπαιδευτικών τους σε ακατάλληλα κτίρια».

«Για άλλη φορά, μετά από έναν μήνα κινητοποιήσεων είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε μπροστά στην αδιανόητη απόφαση που μας ανακοινώθηκε ότι τρία σχολεία ειδικής αγωγής στην Πυλαία θα κλείσουν. Ο λόγος είναι ότι το κτίριο έχει βρεθεί ακατάλληλο. Ακατάλληλα βέβαια είναι τα κτίρια όλων των σχολείων ειδικής αγωγής στον Νομό Θεσσαλονίκης όπως και σχεδόν όλα τα κτίρια που φιλοξενούν δημόσια σχολεία στον Νομό. Ειδικά για τον νομό Θεσσαλονίκης είναι ελάχιστα τα σχολεία ειδικής αγωγής και πάρα πολλοί οι μαθητές που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να φοιτήσουν σε αυτά, λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με τις μεταφορές και την πρόσβαση. Πρέπει να λυθούν τα προβλήματα και όχι να ενταθούν με το να κλείσουν τρία σχολεία», δήλωσε η πρόεδρος της Δ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Χρύσα Κοφίνα πρόεδρος, προσθέτοντας ότι δεν αποτελεί λύση το «να διαμοιραστούν τα παιδιά στο μέσο της χρονιάς σε σχολεία εξίσου ακατάλληλα ή και περισσότερο ακατάλληλα και να βιώσουν όλες τις συναισθηματικές δυσκολίες που βιώνουν τα παιδιά που έχουν αναπηρίες».

«Τα θέματα σχολικής στέγης είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας των δήμων. Παρόλα αυτά εμείς ως Περιφερειακή Διεύθυνση, μόλις πληροφορηθήκαμε την πρόθεση του Δήμου Πυλαίας Χορτάτη να αναστείλει τη λειτουργία των συγκεκριμένων σχολείων προβήκαμε σε ενέργειες με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των μαθητών. Υποδείξαμε συγκεκριμένα κενά σχολικά κτίρια, υποδείξαμε συγκεκριμένα κτίρια προς ενοικίαση, υποδείξαμε οικόπεδα για τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών, κάναμε συσκέψεις όλων των δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και τώρα πια είναι στο χέρι των δήμων να αποφασίσουν. Εμείς εναγωνίως περιμένουμε τις αποφάσεις τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης, σημειώνοντας ότι «από την πλευρά μας υποσχόμαστε ότι και αν ακόμη δεν υιοθετηθεί καμία από τις προτάσεις μας, δε θα μείνει ούτε ένας μαθητής χωρίς σχολική στέγη και χωρίς να συμμετέχει στην εκπαιδευτική διαδικασία».

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα την Τετάρτη 14/2/2024 στις 14:00π.μ στο ΥΜΑΘ και την Παρασκευή 16/2/2024 και τη Δευτέρα 19/2/2024 το κτίριο που στεγάζονται τα τρία σχολεία, στην οδό 17ης Νοεμβρίου 83, στην Πυλαία.

Σ. Φάμελλος για το κλείσιμο τριών σχολείων Ειδικής Αγωγής: “Δεν μπορεί ογδόντα παιδιά να πετιούνται στον δρόμο”

Στην κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο των τριών σχολείων Ειδικής Αγωγής στη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Άγαλμα Βενιζέλου, συμμετείχε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος.

«Είμαστε σήμερα εδώ με τους γονείς, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τα παιδιά, τα οποία αντιπροσωπεύουν τρία σχολεία της πόλης μας με περίπου ογδόντα παιδιά, όλα με ειδικές ανάγκες, που κινδυνεύουν αυτή την εβδομάδα με έξωση», σημειώνει σε δήλωσή του ο Σ. Φάμελλος.

«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Υπάρχει ευθύνη της κυβέρνησης. Υπάρχει ένα “μπαλάκι” ανταλλαγής και απόκρυψης ευθυνών μεταξύ Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, Περιφέρειας και Υπουργείου Παιδείας για να κρύψουν την πραγματική αλήθεια. Η ελληνική Πολιτεία πρέπει να εξασφαλίσει σήμερα ότι αυτά τα παιδιά έχουν σχολείο. Γι’ αυτό και εμείς έχουμε παρέμβει πάρα πολλές φορές, από το 2022 στο Κοινοβούλιο. Ωστόσο, δυστυχώς δεν υπάρχει καμία απάντηση από την πλευρά του Υπουργείου», τονίζει, σχολιάζοντας ότι «ο κ. Πιερρακάκης αντί να ετοιμάζει σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων θα πρέπει να φροντίσει την ελάχιστη υποχρέωση που έχει απέναντι σ’ αυτά τα παιδιά, την απρόσκοπτη πρόσβασή τους σ’ ένα λειτουργικό και ασφαλές σχολείο».

«Δεν μπορεί ογδόντα παιδιά να πετιούνται στον δρόμο και δεν μπορεί να είναι τελευταία η ειδική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Είναι έλλειμμα ανθρωπιάς και δημοκρατίας και είναι κατάντια για τη Θεσσαλονίκη να έχει τα ειδικά σχολεία της και τα παιδιά αυτά να κινδυνεύουν. Υπάρχουν χώροι που διατίθενται για τη δημιουργία νέων σχολείων. Ρωτάμε ειλικρινά για ποιο λόγο δεν εντάσσονται ειδικά σχολεία στο Ταμείο Ανάκαμψης και εντάσσεται η Ελληνικός Χρυσός;», συνεχίζει ο Σ. Φάμελλος και καταλήγει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει άλλα σχέδια και άλλες προτεραιότητες. Όμως τώρα πληρώνουν το κόστος και προσβάλλονται ογδόντα παιδιά με ειδικές ανάγκες, οι οικογένειές τους και οι διδάσκοντες. Αυτό που ζούμε σήμερα είναι μια βαριά προσβολή στην κοινωνία».

ΑΠΕ

Back to top button