ΑγροτικάΚαστοριά

«Ο Άγιος των μπλόκων»: Ο Μητροπολίτης κ. Συμεών κοντά στους αγρότες (ρεπορτάζ)

Οι αγρότες της Λοκρίδας που είχαν συγκεντρωθεί στο μπλόκο της Αταλάντης το μεσημέρι της  Δευτέρας δεν εξεπλάγησαν όταν είδαν να καταφτάνει προς το μέρος τους, μια μαυροντυμένη, σεβάσμια, φιγούρα. Ηταν ο μητροπολίτης Φθιώτιδας, Συμεών. Γνωστός για τις κοινωνικές παρεμβάσεις του και για τη στενή του σχέση με τους πιστούς, ο Συμεών άφησε τον μητροπολιτικό του θρόνο για να συναντήσει τους αγρότες, να συζητήσει μαζί τους και να «ευλογήσει» τον αγώνα τους.

Της Κατερίνας Ροββά

Δεν δίστασε, μάλιστα, να μιλήσει για το δίκιο τους χρησιμοποιώντας αιχμηρή γλώσσα: «Με ποιο κουράγιο να ξεκινήσει ένα νέο παιδί το αγροτικό επάγγελμα και μάλιστα όταν βλέπει η επικαιρότητα να δαπανάται σε άλλου είδους ατζέντες; Λύσαμε όλα τα προβλήματα, λύσαμε το Αγροτικό και τώρα πρέπει να ικανοποιήσουμε την ατζέντα κάποιων ελίτ που θέλουν να κάνουν τα γούστα τους…», είπε μεταξύ άλλων. Δεν ήταν μία τυπική επίσκεψη για λόγους δημοσιότητας: Δύο ημέρες μετά, ο μητροπολίτης Φθιώτιδας επισκέφθηκε και το μπλόκο της Ανθήλης όπου επανέλαβε τη συμπαράστασή του προς τους αγρότες και ζήτησε να τους στηρίξει όλη η κοινωνία.

«Καλό είναι να σταματήσουμε τις ατζέντες πολυτελείας που κάνουν αίσθηση και είναι θελκτικές για διχασμούς ή ιδεολογικές διαμάχες και να ασχοληθούμε με την ατζέντα της αγροτιάς, με την ατζέντα της γης», λέει ο μητροπολίτης Φθιώτιδος στα «ΝΕΑ». «Στα μπλόκα που πήγα, τα τρακτέρ έχουν πολλά χρώματα, όμως όλα έχουν πάνω τους ελληνικές σημαίες. Δεν έχουν ούτε κόκκινες, ούτε μπλε, ούτε πολύχρωμες. Είναι εθνικό το θέμα της αγροτιάς, δεν είναι ούτε κομματικό, ούτε θέμα μιας παρέας. Επίσης, είναι άμεσα συνυφασμένο με το δημογραφικό πρόβλημα και με την ερήμωση της υπαίθρου. Τα προβλήματα είναι αλυσιδωτά. Χωρίς δυνατή αγροτιά, δεν υπάρχει δυνατή οικονομία, δεν υπάρχει επιχειρείν, δεν υπάρχει ζωή. Και αυτό πρέπει να το λάβουν υπόψη τους οι αρμόδιοι.

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι όλες οι μεγάλες επαναστάσεις δεν ξεκίνησαν από τα σαλόνια, από κάποιες ελίτ που έχουν λύσει τα προβλήματά τους και συζητούν περί ανέμων και υδάτων για πολύχρωμες ατζέντες αλλά από την αγροτιά και τον λαό. Θα παρακαλέσω, λοιπόν, να  μην προσβάλλει κανείς τους αγώνες του λαϊκού κινήματος και παράλληλα να μην προσπαθεί κανείς  να εργαλειοποιήσει αυτούς τους αγώνες».

Ο «Άγιος των μπλόκων», Συμεών, δεν είναι ο μόνος που πορεύεται σε αυτόν τον δρόμο. Ενα από τα αγροτικά μπλόκα που έχουν στηθεί στην περιοχή του επισκέφθηκε και ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, Τιμόθεος, ο οποίος είχε, μάλιστα, συμμετάσχει και στην πανθεσσαλική σύσκεψη των αγροτών, πριν από λίγες ημέρες, όταν ακόμη τα τρακτέρ ζέσταιναν τις μηχανές τους στις πλατείες των χωριών. Είχε αποσπάσει το θερμό χειροκρότημα των συγκεντρωμένων όταν είπε «Θεώρησα υποχρέωσή μου να έρθω. Είμαστε δίπλα σας με πολλή αγάπη, με πολύ σεβασμό. Αναγνωρίζοντας την προσφορά σας όχι μόνο στον νομό μας αλλά σε όλη την Ελλάδα. Σας αφουγκραζόμαστε, σας σκεφτόμαστε, είμαστε πάντοτε δίπλα σας και υπολογίζουμε στον αγώνα που κάνετε για τις οικογένειές σας».

Το ίδιο έπραξε επισκεπτόμενος το μπλόκο του Κάστρου στη Λιβαδειά και ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, Γεώργιος, ο οποίος έχει ξαναδώσει το παρών στα μπλόκα το 2014 και το 2016 λέγοντας πως ως «αγροτόπαιδο» έχει καλή γνώση των  προβλημάτων τους. «Ηρθα να εκφράσω τη συμπαράστασή μου», είπε πριν από λίγες ημέρες στο Κάστρο «γιατί με έχει συγκινήσει ο αγώνας των αγροτών. Τα αιτήματά τους είναι πολύ δίκαια. Εχουν να κάνουν με τις φυσικές καταστροφές, τις πλημμύρες, τις φωτιές, την ακαρπία που είχαμε φέτος. Ξέρω αυτό που έλεγαν οι παλιοί: Του κυνηγού και του ψαρά και του γεωργού το πιάτο πολλές φορές είναι αδειανό και μία είναι γεμάτο». Και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό θα παρακαλούσα εκείνους που έχουν την ευθύνη να δουν με κατανόηση και με αγάπη τα αιτήματα των αγροτών. Είναι κρίμα οι οικογένειές τους να ταλαιπωρούνται. Δεν πιστεύω ότι διεκδικούν πράγματα που δεν τους ανήκουν. Πρέπει να τους συμπαρασταθούμε και να τους στηρίξουμε», ανέφερε.

Κι αν κάποιοι αναρωτιούνται τι δουλειά έχουν τα ράσα σε κοινωνικές διαμαρτυρίες, ο μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών, δίνει την απάντησή του μέσω των ΝΕΩΝ: «Είχα προαναγγείλει την παρουσία μου στα μπλόκα από τις 16 Νοεμβρίου του 2019, δηλαδή από την ημέρα της ενθρόνισής μου. Είχα πει τότε πως δεν θα είμαι κλεισμένος σε ένα γυάλινο πύργο αλλά θα βρίσκομαι πάντα δίπλα στα παιδιά μου, ειδικά όταν αυτά το ζητήσουν…».

tanea.gr

ΦΩΤΟ: lamianow.gr

Back to top button