Ελλάδα

Όλυμπος: Το βουνό των δώδεκα θεών που στέκεται αγέρωχο στο ύψος του

Το μακρινό 1921 ο Ελβετός τοπογράφος και αλπινιστής Μαρσέλ Κουρτς, με οδηγό τον Χρήστο Κάκκαλο, βρέθηκε στην κόψη των μεγαλοπρεπών πλαγιών του Ολύμπου, επιχειρώντας να χαρτογραφήσει το βουνό με την εφαρμογή των στερεοφωτογραμμετρικών μεθόδων της εποχής. Η επιχείρηση κράτησε 12 ημέρες στο πεδίο και ακολούθησε επιπλέον έρευνα για τον προσδιορισμό των υψομέτρων. Η εργασία του ολοκληρώθηκε δύο χρόνια αργότερα, με την έκδοση του βιβλίου «Le Mont Olympe». Είχε υπολογίσει τότε το υψόμετρο στα 2.917,85 μέτρα.



Στον έναν αιώνα που μεσολάβησε, αυτή ήταν η μόνη επίσημη μέτρηση και το μοναδικό σημείο αναφοράς, καθώς άλλες σποραδικές απόπειρες που έγιναν έπειτα από δεκαετίες δεν τελεσφόρησαν.

Ώσπου μια ομάδα ορειβατών, γεωλόγων – ερευνητών και τοπογράφων, αποφάσισε να επαναπροσδιορίσει το υψόμετρο του Ολύμπου με σύγχρονες μεθόδους. Ονόμασαν το εγχείρημά τους AltiZeus.

Όπως τόνισε στην εκπομπή “Περίμετρος” της ΕΡΤ3, ο τοπογράφος Γιώργος Μοσχόπουλος, η ερευνητική ομάδα στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος, έβγαλε το ίδιο υψόμετρο με τον Μαρσέλ Κούρτς, αν και τότε εκείνος είχε χρησιμοποιήσει άλλες μεθόδους και διαφορετικό εξοπλισμό. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για απόκλιση από τη στιγμή που δεν είναι ίδιες οι μέθοδοι μετρήσεων και δεν γνωρίζουμε το ακριβές σημείο που είχε επιλέξει. Κάναμε ακριβή και τεκμηριωμένη μέτρηση που θα βοηθήσει μελλοντικά. Είναι μία αρχή ώστε τα επόμενα χρόνια, αν όχι εμείς, οι επόμενες γενιές να μπορέσουν να διαπιστώσουν εάν συνεχίζεται η ορογένεση», προσθέτει.

Η ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από τους Βασίλη – Κλέαρχο Δεληγιάννη, Μιχάλη Στύλλα, Γιώργο Μοσχόπουλο, Δημήτριο Αμπατζίδη, Νίκο Βούτση, Αντώνιο Μουρατίδη και Αλέξανδρο Τσιμερίκα, προχώρησε πρόσφατα σε επιστημονική δημοσίευση με τα δεδομένα που κατέγραψε. Στην προσπάθειά της είχε τη συνδρομή αναρριχητών, προσωπικού καταφυγίων και πολλών ακόμη ανθρώπων του βουνού. Όπως σημειώνεται, οι πληροφορίες που έχει συλλέξει μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για τη διαχρονική μελέτη της παραμόρφωσης, ανύψωσης και διάβρωσης του Ολύμπου, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση ενός σεισμού, δεδομένου ότι ο Ολύμπος βρίσκεται στο ρήγμα της Ανατολίας, δίνοντας πλέον ένα νέο σημείο αναφοράς.

ertnews.gr

Back to top button