Κόσμος

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας κατηγορεί το Ισραήλ για «γενοκτονία» – Οργή από Νετανιάχου

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει μια «γενοκτονία» των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, παραλληλίζοντας τη με την εξόντωση των Εβραίων από το χιτλερικό καθεστώς.

«Αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι ένας πόλεμος, είναι μια γενοκτονία» δήλωσε ο Λούλα σε δημοσιογράφους από την Αντίς-Αμπέμπα, στην Αιθιοπία, όπου παρέστη σε μια Σύνοδο της Αφρικανικής Ένωσης.

«Δεν είναι ένας πόλεμος στρατιωτών εναντίον στρατιωτών. Είναι ένας πόλεμος μεταξύ ενός πολύ καλά προετοιμασμένου στρατού και γυναικών και παιδιών», συμπλήρωσε ο Βραζιλιάνος ηγέτης.

«Αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας με τον παλαιστινιακό λαό δεν συνέβη σε καμία άλλη στιγμή της ιστορίας. Στην πραγματικότητα, έχει ήδη συμβεί: όταν ο Χίτλερ αποφάσισε να σκοτώσει Εβραίους», υποστήριξε.

Οι δηλώσεις αυτές είναι μεταξύ των πιο επικριτικών που έχει διατυπώσει ποτέ ο Λούλα σχετικά με τη σύρραξη μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Ο 78χρονος ηγέτης είχε καταδικάσει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς εναντίον του Ισράηλ χαρακτηρίζοντάς την «τρομοκρατική» ενέργεια.

Όμως, στη συνέχεια εμφανίστηκε πολύ επικριτικός απέναντι στη στρατιωτική εκστρατεία αντίποινων του Ισραήλ.

Το Ισραήλ καλεί για εξηγήσεις τον πρεσβευτή της Βραζιλίας μετά τις δηλώσεις Λούλα που παρομοίασε τον πόλεμο στη Γάζα με το Ολοκαύτωμα

Το Ισραήλ κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ότι υποβίβασε το Ολοκαύτωμα και προσέβαλε τον εβραϊκό λαό σήμερα, αφότου παρομοίασε τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα με τη γενοκτονία των ναζί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

“Αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας με τον παλαιστινιακό λαό δεν μπορεί να παραλληλιστεί με άλλες στιγμές της ιστορίας. Στην πραγματικότητα, υπήρξε όταν ο Χίτλερ αποφάσισε να σκοτώσει τους Εβραίους”, είπε ο Λούλα σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της 37ης Συνόδου της Αφρικανικής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα.

Το υπουργείο Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ έκανε γνωστό ότι θα καλέσει τον πρεσβευτή της Βραζιλίας προκειμένου να τον επιπλήξει για τα σχόλια, τα οποία ο πρωθυπουργός του Ισράηλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε “απαράδεκτα και σοβαρά”.

“Πρόκειται για υποβιβασμό του Ολοκαυτώματος και μια απόπειρα να επιτεθεί εναντίον του εβραϊκού λαού και του δικαιώματος του Ισραήλ στη νόμιμη άμυνα. Το να γίνονται συγκρίσεις μεταξύ του Ισραήλ και των ναζί και του Χίτλερ είναι το να περνάει κανείς την κόκκινη γραμμή”, επισήμανε ο Νετανιάχου σε μια ανακοίνωση.

ΑΠΕ

Back to top button