Κόσμος

«Rock Against Racism 1976-1981»: Λεύκωμα από τον φωτογράφο Syd Shelton (εικονες)

Το κίνημα «Rock Against Racism», 1976-1981 στη Βρετανία, απαθανάτισε με τον φακό του ο φωτογράφος Syd Shelton.

To 1976, o A. K. Chesterton ίδρυσε στη Βρετανία το νεοφασιστικό πολιτικό κόμμα National Front (NF). Οι φασιστικές απόψεις και στάσεις άρχισαν να διεισδύουν στο κυρίαρχο ρεύμα, πιο ύπουλα ίσως σε συναυλία του Eric Clapton το 1976 στο Μπίρμινγχαμ. Εκεί, ο φημισμένος μουσικός, που έχτισε την καριέρα του στην ιδιοποίηση της μουσικής των μαύρων για κοινό λευκών, ζήτησε από τους μετανάστες στο κοινό να δηλώσουν την ταυτότητά τους και τους είπε: «Δεν σας θέλω εδώ, στην αίθουσα ή στη χώρα μου».

Ασυνείδητα, ο Clapton έθεσε σε κίνηση το «Rock Against Racism» (RAR), ένα κίνημα μουσικών και «φαν» που οργάνωσαν μία σειρά από DIY συναυλίες που τελικά θα ανέστρεφαν το ρεύμα στη Βρετανία, ενάντια στον φασισμό. Τα επόμενα πέντε χρόνια, μαύροι και λευκοί καλλιτέχνες, ακτιβιστές και οργανώσεις ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μία ευρεία, χαλαρή συμμαχία με αποστολή να κατανικήσουν το NF.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Blind Magazine (@blind.magazine)

To RAR υιοθέτησε ως δράση το καρναβάλι. Στις 30 Απριλίου του 1978, παραμονή εκλογών για το Greater London Council -στο οποίο ήδη είχε παρουσία το NF- το RAR οργάνωσε πορεία από την Trafalgar Square μέχρι το Victoria Park. Πάνω από 100.000 συνόδευσαν μπάντες που έπαιζαν πάνω σε ρυμουλκούμενα οχήματα επίπεδης κλίνης καθ’ οδόν προς τη σκηνή που είχε στηθεί στο πάρκο. Την επόμενη ημέρα, το ποσοστό που ψήφισε υπέρ του NF είχε συρρικνωθεί από 17% σε λιγότερο του 1%.

Στο «Rock Against Racism 1976-1981», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Rare Bird Books, ο Syd Shelton καταδύεται στο αρχείο του και δείχνει όχι μόνο εντυπωσιακά στιγμιότυπα συναυλιών από Clash, Steel Pulse και άλλους, αλλά και φωτογραφίες του κόσμου, των συλλαλητηρίων και του κλίματος εν γένει. «Σε αυτό το βιβλίο θέλω ο κόσμος να δει ελπίδα. Θέλω να δει ότι οι μαύροι και λευκοί νέοι είχαν όντως ένα όραμα για μια καλύτερη ζωή σε αυτήν τη χώρα και ότι πραγματικά μπορούμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα», τονίζει ο φωτογράφος.

APE

Back to top button