Με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο συναντήθηκαν στα γραφεία της ΠΕΔ Δ. Μακεδονίας, οι δήμαρχοι της περιοχής, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του υπουργού στην περιοχή, σήμερα και αύριο.
“Η Δίκαιη Μετάβαση πρέπει να γίνει με όσο το δυνατόν πιο ομαλό τρόπο για τους κατοίκους και την οικονομία της περιοχής”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβάνιος, απευθυνόμενος προς τους δημάρχους. ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στο πρόβλημα του δημογραφικού στην περιοχή, τονίζοντας πως στο επίκεντρο θα τεθούν και τα θεσμικά ζητήματα. Ο κ. Λιβάνιος επεσήμανε επίσης πως η Δυτική Μακεδονία έχει κάνει σημαντικά βήματα στη διαχείριση απορριμμάτων,.
Το “παρών” έδωσε και ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Στάθης Κωσνταντινίδης, καθώς και ο Περιφερειάρχης Γ. Αμανατίδης, ενώ στα θέματα που απασχολούν τους δήμους αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Π. Κεπαπτσόγλου, θίγοντας το ενεργειακό κόστος για τους δήμους όπως και να μπαίνει η περιοχή κατά προτεραιότητα στα ενεργειακά έργα, καθώς η Δ. Μακεδονία υπήρξε ο ενεργειακός πυλώνας της Ελλάδας.
Λιβάνιος(Αν. Υπουργός Εσωτερικών): «Δεν θέλω Δημάρχους με απλωμένο το χέρι»
Δεν θέλω Δημάρχους με το χέρι απλωμένο, είπε ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, απευθυνόμενος στα μέλη της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας στη συνάντηση που είχε μαζί τους τη Δευτέρα το απόγευμα.
Σε μια δίωρη συζήτηση ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών, άκουσε τα βασικά θέματα που απασχολούν τους αυτοδιοικητικούς, ενώ παραδέχθηκε πως η αυτοδιοίκηση είναι δέσμια δαιδαλωδών διαδικασιών και νομοθετημάτων από το 1958 και το 1975.
Αναφερόμενος στα θέματα του «Αντώνης Τρίτσης» παραδέχτηκε πως αυτά τα προγράμματα θα πρέπει να είναι για δήμους που τα έχουν ανάγκη, όπως π.χ. οι Πρέσπες και όχι ο Δήμος Αθηναίων που ένα ένα έργο 1εκ. μπορεί να το κάνει μόνος του.
«Το πρόβλημα είναι πως έχουμε ένα πρόγραμμα 2,5δις. ευρώ, με εντάξεις 3δις. και προφορικές δεσμεύσεις 6δις., τη στιγμή που οι εκπτώσεις έχουν πέσει στο 2-3% όταν το 2019 ήταν στο 35%».
Για το ζήτημα του ενεργειακού κόστους τόνισε πως «βάλαμε το κάρο μπροστά απ’ το άλογο» και υποστήριξε πως οι Δήμοι πρέπει να πάρουν προτεραιότητα στον ηλεκτρικό χώρο με τις ενεργειακές τους κοινότητες:
«Ίσως με έναν αλγόριθμο πρέπει να μπείτε στο δίκτυο όπως γίνετε με τους παρόχους», τόνισε, ενώ για το μεγάλο χρέος των ΔΕΥΑ(300εκ. ευρώ) παρέπεμψε στην πρόταση την οποία θα καταθέσει το Υπουργείο Ενέργειας στη νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ.
Στο θέμα των αποσπάσεων εκλεγμένων αιρετών επισήμανε πως από το 2028 πρέπει να επανεξεταστεί αυτό το μέτρο «καθώς κάποιοι το εκμεταλλεύονται» και χαρακτήρισε «γκρίζα ζώνη» όσους εργάζονται στη ΔΕΗ, το ΔΕΔΔΗΕ κλπ.
Παράλληλα υποστήριξε την απόφαση της κυβέρνησης για τη συγχώνευση των νομικών προσώπων, λέγοντας πως στα 460 από τα 500 οι όποιοι εργαζόμενοι θα είχαν πρόβλημα στο μέλλον και οδηγούνταν σε «ξαφνικό θάνατο», ενώ με νόημα μίλησε για απίθανες ανακαλύψεις όσο περνάει ο καιρός: «Βρίσκουμε τέρατα…».
Τέλος για το θέμα των αδέσποτων ζώων, έκανε λόγο για δύσκολη ισορροπία, καθώς λίγο νωρίτερα Δήμαρχοι του είχαν αναφέρει πολλά περιστατικά τα οποία οδηγούν αιρετούς στον εισαγγελέα ή στο ειδώλιο του κατηγορουμένου παρ’ όλο που ο νόμος τηρείται «όσο σκληρός και αν είναι».
Στην εισηγητική του τοποθέτηση αλλά και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είχε ξεκαθαρίσει πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ρίξει ιδιαίτερο βάρος στην αυτοδιοίκηση της Δυτικής Μακεδονίας λόγο της εξέλιξης της απολιγνιτοποίησης και της Δίκαιης Μετάβασης «η οποία πρέπει να προχωρήσει με τον πιο ομαλό τρόπο».
Στάθηκε επίσης στο ζήτημα του δημογραφικού, ως μεγάλο πρόβλημα της περιοχής, ενώ στο θέμα του τέλους ταφής επεσήμανε πως η Δυτική Μακεδονία έχει κάνει πολλά βήματα στην επεξεργασία απορριμμάτων και πληρώνει μόνο για το 30% αυτών που θάβονται στις χωματερές.
Λίγο πριν εκ μέρους της ΠΕΔ ο νέος Πρόεδρος, Πάνος Κεπαπτσόγλου, είχε παραθέσει ένα υπόμνημα έντεκα(11) σημείων, όπως αυτό συμφωνήθηκε στο Δ.Σ. με το ενεργειακό κόστος, το τέλος ταφής και τις ανένταχτες προτάσεις του «Αντώνης Τρίτσης» να βρίσκονται στα βασικά θέματα.
Ενίσχυση με προσωπικό των τεχνικών υπηρεσιών, πλήρωση θέσεων από την προκήρυξη 13Κ, αδέσποτα ζώα συντροφιάς, παράταση προγράμματος ΟΑΕΔ 55plus, ήταν επίσης κάποιες από τις επισημάνσεις της ΠΕΔ.
Τι είπαν οι Δήμαρχοι
Το λόγο στη συνεδρίαση έλαβαν πολλοί Δήμαρχοι αλλά και μέλη της ΠΕΔ, συμβάλλοντας ή και ενισχύοντας το υπόμνημα το οποίοι παρουσίασε ο Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου.
Ο Δήμαρχος Βοϊου, Χρήστος Ζευκλής, παρέθεσε μια σειρά περιπετειών για αιρετούς του Δήμου του σχετικά με το θέμα των αδέσποτων ζώων κάνοντας λόγο για «τεράστιο κενό του νόμου» και πρόσθεσε πως πολλές φορές οι πολίτες δεν νιώθουν ασφαλείς βλέποντας αγέλες ζώων στους δρόμους. Επίσης ζήτησε οι Δήμοι να γίνουν παραγωγοί ρεύματος για να καλύψουν τις ανάγκες τους και αναφέρθηκε στην περίπτωση των κατ’ επάγγελμα αγροτών οι οποίοι δεν μπορούν να γίνουν Αντιδήμαρχοι διότι χάνουν τις επιδοτήσεις τους: «Σε αγροτικές περιοχές δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό».
Σε θέσπιση υδάτινου τέλους υπέρ του Δήμου Γρεβενών, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Ταταρίδης, ενώ στα έργα του «Αντώνης Τρίτσης» στάθηκε ο Δήμαρχος Σερβίων, Χρήστος Ελευθερίου, ζητώντας προβλέψεις έργων στο ΔΑΜ: «Τα δικά μας κουστούμια να τα ράψουμε εμείς και όχι εσείς», είπε χαρακτηριστικά, ενώ έκλεισε με μια προτροπή προς τον Θοδωρή Λιβάνιο: «Είστε τα δύο Λάμδα: Λιβάνιος, Λύσεις, πάμε για το τρίτο, να βρείτε Λεφτά».
Ο Δήμαρχος Βελβεντού, Μανώλης Στεργίου, ζήτησε να μην αποκλείονται οι μικροί Δήμοι από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ στην ενίσχυση των ορεινών Δήμων στάθηκε ο Δήμαρχος Νεστορίου, Χρήστος Γκοσλιόπουλος.
Ενίσχυση των Δήμων ώστε να στηρίξουν την αλλαγή του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου της περιοχής ζήτησε ο Δήμαρχος Αμυνταίου, Γιάννης Λιάσης, ενώ ο Παναγιώτης Πλακεντάς(Εορδαίας) σημείωσε πως καλύφθηκε από το υπόμνημα, παρεμβαίνοντας όμως κάποια στιγμή στη συζήτηση όταν ο Αν. Υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των αδέσποτων.
Το λόγο έλαβαν τα μέλη της ΠΕΔ, Γρηγόρης Τζουμερκιώτης(δημ. σύμβουλος Κοζάνης) και Γιάννης Καραβασίλης(δημ. σύμβουλος Εορδαίας), με τον πρώτο να ζητά απαντήσεις για τους εργαζόμενους του προγράμματος «Εναρμόνιση» και τον δεύτερο να αναφέρεται στο θέμα της απολιγνιτοποίησης.