Ελλάδα

Η τεχνολογία μεταμορφώνει την αγορά εργασίας

Είναι αναμφισβήτητο ότι το μέλλον της εργασίας δεν θυμίζει τίποτα από το παρελθόν. Τα πάντα αλλάζουν σε έναν κόσμο όπου ο εργασιακός χώρος έχει νέα υπόσταση. Η ευελιξία αποτελεί σημείο αναφοράς και σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές εξελίξεις, οι εργασιακές συνθήκες παίρνουν νέα μορφή. Χιλιάδες έρευνες τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι όλοι ψάχνουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, ενώ φαίνεται καθαρά ότι πολλοί θα άλλαζαν δουλειά αν έβρισκαν αυτό που θέλουν. Οι επιχειρήσεις, από την πλευρά τους, παίρνουν στα σοβαρά τις σημαντικές έρευνες, όπως της EY μεταξύ 16.000 εργαζομένων σε 16 διαφορετικές χώρες.

Εκεί, το 54% απάντησε ότι θα άφηνε τη δουλειά του αν δεν υπήρχε κάποιου είδους ευελιξία, καθώς πλέον οι περισσότεροι ζητούν 2 ή 3 ημέρες απομακρυσμένης εργασίας την εβδομάδα. Πώς ανταποκρίνεται η αγορά εργασίας σε αυτό; Δίνει στους υπαλλήλους όσα περισσότερα ζητούν. Οι εταιρίες πολλές φορές δεν μπορούν να τα προσφέρουν όλα, αλλά έχουν εκμοντερνίσει το μοντέλο εργασίας και τους χώρους στους οποίους οι υπάλληλοι βρίσκονται πολλές ώρες από τη ζωή τους. Σε μία εποχή, άλλωστε, που τα κινητά και η τεχνητή νοημοσύνη έχει ενσωματωθεί απόλυτα στην καθημερινότητά μας, υπάρχουν τρόποι.

Ο συνδυασμός των δύο αυτών τεχνολογιών, έχει φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε χώρους που τόλμησαν να το δοκιμάσουν και γνώρισαν μεγάλη άνθηση με τη βοήθειά του. Πιο συγκεκριμένα, η βιομηχανία του πόκερ ήταν εκείνη που βγήκε κερδισμένη πριν από κάθε άλλη, όταν αποφάσισε να μεταφέρει τις υπηρεσίες της από τον φυσικό κόσμο στον ψηφιακό. Το πόκερ είναι ένα άθλημα που έγινε διάσημο στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα στις ΗΠΑ, όταν προήλθε από τη συγχώνευση δύο ευρωπαϊκών παιχνιδιών, της πόκας και του πόχεν. Για περίπου 150 χρόνια το πόκερ κυριάρχησε στα επίγεια καζίνο, ενώ εκμεταλλεύτηκε την τηλεόραση για να μπει σε κάθε σπίτι και να εκτοξεύσει τη δημοτικότητά του.

Στο τέλος του προηγούμενου αιώνα όμως άρχισε να διαφαίνεται μία κάμψη και τότε η βιομηχανία του πόκερ πήρε την κρίσιμη απόφαση. Έκανε στροφή στον ψηφιακό κόσμο, χάρη στις εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα και το internet. Μέσα σε ελάχιστο διάστημα, κάθε φίλος του αθλήματος μπορούσε να παίξει από όπου κι αν βρισκόταν, χάρη στη βοήθεια της τεχνολογίας. Περίπου 20 χρόνια μετά, ήρθε η σειρά της τεχνητής νοημοσύνης να δώσει νέα ώθηση, αφού βοήθησε τις εταιρίες online πόκερ να αναλύουν συντομότερα τα δεδομένα, να εξυπηρετούν τους παίκτες γρηγορότερα, να προσφέρουν ασφάλεια στις συναλλαγές και να προτείνουν νέους τρόπους διασκέδασης ανάλογα με το προφίλ του χρήστη.

Με το ίδιο περίπου μοντέλο προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία όλες οι άλλες βιομηχανίες, προκειμένου να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας και οι τρόποι είναι πολλοί και διαφορετικοί. Ένας από αυτούς, η απομακρυσμένη εργασία, φυσικά. Τα τελευταία χρόνια οι εταιρίες και οι υπάλληλοι σε όλον τον κόσμο ανακάλυψαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, πώς είναι να μη χρειάζεται να πάει κάποιος στο γραφείο και πώς μπορεί να γίνει 100% βιώσιμος ο τρόπος λειτουργίας τους με εξολοκλήρου online εργασία.

Από τη στιγμή που το μοντέλο εφαρμόστηκε αναγκαστικά σε παγκόσμιο επίπεδο και οι δύο πλευρές πήραν μία καλή γεύση των πλεονεκτημάτων της εξ αποστάσεως εργασίας, φτάνουμε στο σήμερα, που βρίσκει πολλούς εργαζομένους να αναζητάνε μόνο ευκαιρίες για απομακρυσμένη ή υβριδική εργασία, δηλώνοντας ότι το προτιμούν από το να πηγαίνουν καθημερινά στους χώρους της εταιρίας. Οι εταιρίες, με τη σειρά τους, βλέποντας την αποδοτικότητα των υπαλλήλων τους να αυξάνεται και ταυτόχρονα τα λειτουργικά έξοδά τους να μειώνονται κατακόρυφα, αποφάσισαν να κάνουν στροφή και να χτίσουν ένα μέλλον πάνω στις νέες τεχνολογίες.

Και εάν αυτό λέγεται εξέλιξη, και μάλιστα ραγδαία, η Αγγλία απέδειξε ότι μπορεί να το «πάει ένα βήμα» ακόμα πιο πέρα, προτείνοντας την τετραήμερη εργασία. Τα τελευταία χρόνια, η ιδέα της τετραήμερης εργασίας είναι στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, με πολλές χώρες να της δίνουν ήδη την ευκαιρία με πιλοτικές εφαρμογές.

Βρετανικές έρευνες, εξάλλου, απέδειξαν ότι όχι μόνο δεν μειώθηκε η απόδοση των εργαζομένων στις εταιρίες που εφαρμόστηκε, αλλά ότι ο επιπλέον ελεύθερος χρόνος που τους δόθηκε ευνόησε σε πολύ μεγάλο βαθμό την ψυχική τους υγεία. Είτε επιλέγουν να «σπάσουν» το 8ωρό τους σε τέσσερις ημέρες, που σημαίνει 10 ώρες καθημερινής εργασίας, ή απλά να μειώσουν τις ώρες εφαρμόζοντάς το 4 ημέρες από 8 ώρες, το μέλλον δείχνει να είναι εδώ προς όφελος των υπαλλήλων.

Back to top button