Σας προσκαλούμε στη διάλεξη, επιστημονικού και φιλοσοφικού ενδιαφέροντος, με τίτλο:
«Η εμφάνιση της ζωής στο σύμπαν ως εξέλιξη χημικών συστημάτων»
(περί εξωγήινης ζωής)
που θα πραγματοποιηθεί
🗓️ το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024
⏰ στις 6:30 μ.μ.
📍 στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά.
Ομιλητής: Πολυχρόνης Καραγκιοζίδης, Χημικός, τέως Σχολικός Σύμβουλος
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Εργαστήριο Κοινωνικών και Μεταναστευτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η Πανελλήνια Ένωση Στελεχών Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς και ο Σύλλογος Ηλιακών & Πλανητικών Παρατηρητών.
Πρόκειται για εκλαϊκευμένη διάλεξη περί ζωής στο Σύμπαν και όχι μόνον στη Γη.
Υπάρχει εξωγήινη ζωή; Όλα τα έμβια όντα της Γης περιέχουν στα κύτταρά τους ένα μεγάλο χημικό μόριο που ονομάζεται DNA. Σ’ αυτό είναι αποθηκευμένες οι γεννητικές τους πληροφορίες. Από φασματοσκοπικές αναλύσεις μεσοαστρικών νεφών και κομητών, διαπιστώθηκε ότι τμήματα, δηλαδή δομικές μονάδες του DNA μπορούν να σχηματισθούν και ήδη ανιχνεύτηκαν έξω από τη Γη.
Σε κατάλληλα υδάτινα περιβάλλοντα θα μπορούσε να προκύψει το μόριο του DNA, άρα και απλές μορφές ζωής.
Εύλογα τίθεται το ερώτημα: Υπάρχουν ευφυή εξωγήινα όντα; Ο άνθρωπος είναι το αποτέλεσμα μιας εξελικτικής διαδικασίας, η οποία προέκυψε από μια εξαιρετικά σπάνια συγκυρία γεγονότων στον πλανήτη Γη και στο ηλιακό σύστημα.
Τα επί μέρους τμήματα της διάλεξης είναι:
▪ Iστορική αναδρομή των απόψεων περί εξωγήινης ζωής.
▪️ Ιστορική αναδρομή των απόψεων περί ζωής.
▪️ Φασματοσκοπική ανίχνευση δομικών μονάδων του DNA σε κομήτες.
▪️ Ενδεχόμενη συμβολή των κομητών στην εμφάνιση ζωής στη Γη.
▪️ Πιθανότητα ύπαρξης απλών μορφών ζωής σε υδάτινα περιβάλλοντα δορυφόρων του ηλιακού συστήματος.
▪️ Η σημασία των 5 χημικών στοιχείων στη δομή των RNA και DNA.
Μετά τη διάλεξη θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Λίγα λόγια για τον ομιλητή Πολυχρόνη Καραγκιοζίδη
Ο κ. Πολυχρόνης Καραγκιοζίδης είναι πτυχιούχος του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ με μεταπτυχιακές σπουδές στη διδακτική της χημείας και στην εφαρμογή της πληροφορικής στη χημεία. Είναι συγγραφέας δεκατριών (13) συγγραμμάτων χημείας και ενός εγχειριδίου που αφορούν την αστρονομία. Τα συγγράμματά του απευθύνονται σε καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε φοιτητές και σε μαθητές Λυκείων.
Τρία από τα συγγράμματα βρίσκονται σε βιβλιοθήκες Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, και ένα αναφέρεται στη βιβλιογραφία τεσσάρων σχολικών συγγραμμάτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων. Δεκαεννέα (19) άρθρα του είναι δημοσιευμένα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά και πολλά άλλα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, και τριάντα δύο (32) εισηγήσεις του είναι δημοσιευμένες σε πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων και σεμιναρίων. Έχει εμπειρία ως μέλος επιστημονικής και οργανωτικής επιτροπής επιστημονικών συνεδρίων, ως μέλος επιστημονικής επιτροπής δύο επιστημονικών περιοδικών και ως αρχισυντάκτης επιστημονικού περιοδικού. Δημιουργός και in vivo παρουσιαστής πρωτότυπων πλανηταριακών προγραμμάτων στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ». Έχει πολυετή εμπειρία ως επιμορφωτής Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και πολυετής προϋπηρεσία ως καθηγητής ιδιωτικής και δημόσιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Δύο κρατικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας του Υπουργείου Εμπορίου.
Έχει λάβει τιμητικό δίπλωμα από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρία. Μαθηματικό του μοντέλο για θέσεις πλανητών δορυφόρων και εξωπλανητών από το μητρικό τους αστέρα ή πλανήτη, αξιολογήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Harvard και είναι δημοσιευμένο στις ιστοσελίδες της NASA και του Harvard. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Χημικών Βορείου Ελλάδος από το 1997 μέχρι το 2003 και από το 2012 μέχρι το 2022.