ΑγροτικάΔυτική ΜακεδονίαΚαστοριά

Βάσω Μαλέα: Πέρασε ένας μήνας κι ακόμη δεν βγάλατε την απόφαση στήριξης των αγροτών

Κύριε πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε στη 1.2.2024 διενεργήθηκε Συνεδρίαση του ΠΣ, μετά από αίτημα της Αντιπολίτευσης,   η οποία συγκλήθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος λόγω των κρίσιμων προβλημάτων των αγροτών.

Στη Συνεδρίαση κλήθηκαν και έθεσαν τα προβλήματα τους, εκπρόσωποι Συλλόγων Γεωργών, Κτηνοτρόφων, Μελισσοκόμων κ.ά. Μας εξέθεσαν τα προβλήματα τους και ενημέρωσαν το Περιφερειακό Συμβούλιο για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει λόγω της νέας ΚΑΠ,των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων εκτός Ε.Ε, του υψηλού κόστους παραγωγής, της αισχροκέρδειας των μεσαζόντων, αλλά και Περιφερειακού χαρακτήρα προβλήματα, όπως η μη πρόσβαση στα ενεργειακά Δίκτυα, η κατάληψη Αγροτικής Γης από ΑΠΕ, και τόσων άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Ζήτησαν την στήριξη του Π.Σ σε αυτά τα μείζονα προβλήματα που αφορούν εκτός από τους Αγρότες και όλη την Κοινωνία, αφού  η ακρίβεια στα αγροτικά προϊόντα μαστίζει και τα νοικοκυριά.

Ο Περιφερειάρχης, οι Επικεφαλής των Παρατάξεων και οι  Περιφερειακοί Σύμβουλοι όλων των Παρατάξεων συμφωνήσαμε, με μια κοινά διατυπωμένη Απόφαση, να σταθούμε στο πλευρό των αγροτών, συμφωνήσαμε με άλλα λόγια να βγάλουμε μια Ομόφωνη Απόφαση στήριξης του δίκαιου αγώνα τους.

Ο Περιφερειάρχης δεσμεύθηκε να αποστείλει σε τρεις (3) ημέρες, το κείμενο της Απόφασης, στους εκπροσώπους των συμμετεχόντων στη Συνεδρίαση Αγροτικών Συλλόγων καθώς και στους επικεφαλής των Παρατάξεων της Αντιπολίτευσης.

Στις 12/2/ 2024, με καθυστέρηση 8 ημερών, εστάλη ένα σχέδιο Απόφασης έχοντας μόνο την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη και ΧΩΡΙΣ ΚΕΙΜΕΝΟ εκεί όπου θα έπρεπε να αναγράφετε το Σχέδιο Απόφασης.

Στο κενό Σχέδιο Απόφασης, η Παράταξη μας συμπλήρωσε τις προτάσεις μας και πρότεινε και έναν τύπο αποτύπωσης της Απόφασης συνολικά. Στείλαμε την πρόταση μας πίσω αυθημερόν!

Το Σχέδιο Απόφασης που εστάλη  στους Επικεφαλής μετά από 22 ημέρες και μόλις δυο ώρες πριν από την Συνεδρίαση του Π.Σ στις 22/2/2024, ήταν τόσο ανεπεξέργαστο, όσο μια αντιγραφή –επικόλληση των προτάσεων  από την αρχική εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη και δεν περιελάμβανε τις προτάσεις ούτε τις δικές μας ούτε των αγροτικών συλλόγων.

Στο ΠΣ της 22/2/ 2024, ο Περιφερειάρχης, δεσμεύθηκε εκ νέου να αποστείλει μια επεξεργασμένη Απόφαση σε όλους τους εμπλεκόμενους (Αγροτικούς Συλλόγους, Επικεφαλής Παρατάξεων Π.Σ) έως την Δευτέρα 26/2/2024.

Ωστόσο μέχρι σήμερα, με ευθύνη του Περιφερειάρχη, του Αντιπεριφερειάρχη  και της πλειοψηφούσας παράταξης, δεν έχει αποσταλεί Σχέδιο Απόφασης, αν και έχουν παρέλθει 28 ημέρες πλέον.

Η Απόφαση ακόμη δεν έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια, ενώ σύμφωνα με τον Κανονισμό, οι Αποφάσεις του Π.Σ παίρνονται κατά την ώρα της Συνεδρίασης και σε κάθε περίπτωση πρέπει,  η περίληψη τους να αναρτάται, το αργότερο εντός 3 ημερών στην σελίδα της Περιφέρειας για να λαμβάνουν γνώση οι Πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα ως γραμματέας που ΠΣ να σας απευθύνω τα παρακάτω ερώτηματα:

    • Γιατί δεν έχει  προχωρήσει  η έκδοση της Απόφασης;
  • Ποιος αποφάσισε και βάση ποιας διάταξης του Κανονισμού λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, να μην υπάρχει ακόμα ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ;  
  • Ποιος αποφάσισε και γιατί, αυτό το κρίσιμο διάστημα, να στερούμε από τους αγωνιζόμενους αγρότες  την εκφρασμένη στήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα τόνωνε την αγωνιστικότητά τους και θα αποτελούσε ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί;

Από την πλευρά μου ως Γραμματέας του Π.Σ, σας καλώ ως Πρόεδρος του Π.Σ, να τηρήσετε τη Νομιμότητα στην έκδοση των Αποφάσεων και επιφυλάσσομαι για κάθε ενέργεια που θα προστατεύει την ευθύνη της θέσης που ανέλαβα  και θα τιμά την εμπιστοσύνη του Σώματος στα καθήκοντα που μου ανέθεσε.

Βάσω Μαλέα

Γραμματέας ΠΣ Δ. Μακεδονίας

Περιφερειακή Σύμβουλος

Παράταξης ΕΛΠΙΔΑ

Back to top button