Ελλάδαευρωπη

Νέο «χαστούκι» από την Ευρώπη για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα

Ο δημοσιογράφος Πάνος Σώκος αποκάλυψε στο Kontra24 ότι η Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ελευθερία του Τύπου, ήταν κόλαφος για την Ελλάδα, με αναφορές μεταξύ άλλων στις υποκλοπές και τις δολοφονίες του Γιώργου Καραϊβάζ το 2021 και ότι υπάρχει εσπευσμένο ταξίδι και συνάντηση του Κυβερνητικού Παύλου Μαρινακή με τη Βιέρα Γιούροβα (Věra Jourová Vice-President of the European Commission) που είναι Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αξιών και Διαφάνειας. Στην έκθεση αναφέρεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι υπόλογη για σοβαρά ζητήματα Κράτος Δικαίου. Αναφέρει, ότι το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ισπανία, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.



Όπως τονίζεται, οι ποινικές έρευνες για τη χρήση spyware στο τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και άλλων προσώπων είναι ασαφείς και δεν εγγυώνται ότι η παρακολούθηση ήταν απαραίτητη και νόμιμη.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η Ελλάδα ψήφισε νόμο τον Δεκέμβριο του 2022 για την πλήρη απαγόρευση κάθε χρήσης spyware, αλλά τα νομικά ζητήματα σχετικά με τις υποκλοπές δημοσιογράφων παραμένουν θολά.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης, αναφέρεται ότι τόσο η Ουγγαρία όσο και η Ελλάδα βρέθηκαν στο στόχαστρο επικρίσεων στην έκθεση της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου. Η Επιτροπή έκανε στοχευμένες συστάσεις στην Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ισπανία.

Γενικότερα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων (Safety of Journalists Platform) καταγράφει αύξηση των απειλών και των πιέσεων σε βάρος των δημοσιογράφων. Στο Kontra24 με την Αναστασία Γιάμαλη

ΑΠΕ

Back to top button