Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

ΛΑΡΚΟ: Τα… μαντάτα από Ινδονησία

Η πολύπαθη εταιρεία νικελίου, που μένει κλειστή, με σοβαρές επιπτώσεις, από το καλοκαίρι του 2022 αναμένοντας τον Απρίλιο να γίνει η εξέταση της προσφυγής Ιρλανδών επενδυτών. Σημειώσαμε μάλιστα ότι όσο περνά ο χρόνος τόσο πιο δύσκολη θα είναι η αναβίωση της εταιρείας.

Το σχόλιο ίσως αποδειχθεί προφητικό, αν κρίνουμε από δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο, «οι προμηθευτές νικελίου χαμηλού κόστους της Ινδονησίας θα εξαλείψουν τους αντιπάλους τους τα επόμενα χρόνια, καθιστώντας τη χώρα κυρίαρχη παραγωγό ενός μετάλλου ζωτικής σημασίας για τις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων».

Η προειδοποίηση ήλθε από την επικεφαλής της μεγάλης γαλλικής εταιρείας εξόρυξης Eramet, την κα Christel Bories. Σύμφωνα με την ίδια, η Ινδονησία θα καταλήξει να κατέχει περισσότερα από τα… ¾ της υψηλής κατηγορίας καθαρού νικελίου στον κόσμο, μέσα σε πέντε χρόνια, (!) πετώντας από την αγορά το μεγαλύτερο μέρος του παραδοσιακού διεθνούς ανταγωνισμού.

«Μεγάλο τμήμα του κλάδου είτε θα εξαφανιστεί είτε θα επιδοτηθεί από τις κυβερνήσεις», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι δεν θεωρεί πιθανό να υπάρξουν πολλές χώρες που θα επιδοτήσουν την παραγωγή τους, μόνο και μόνο για να ανταγωνιστούν την Ινδονησία.

ΛΑΡΚΟ II: Οι FT σημειώνουν επίσης ότι οι μεγάλες αλλαγές στην αγορά και η πτώση των τιμών του νικελίου έχουν ήδη επηρεάσει εταιρείες εξόρυξης, οι οποίες είτε μείωσαν παραγωγή είτε έκλεισαν τα ορυχεία τους, ωθώντας ακόμη και τον διεθνή γίγαντα Glencore να ανακοινώσει σχέδιο εξόδου από τις δραστηριότητες στη Νέα Καληδονία.

Στο μεταξύ, αναφέρουν, η τιμή του νικελίου έχει καταγράψει μείωση της τάξεως του 30% τον τελευταίο χρόνο, μετά από 2 έτη αυξημένων τιμών (στα οποία η ΛΑΡΚΟ παρέμεινε μετέωρη).

Δεν είναι μόνο τα τελευταία δύο χρόνια όμως που μετράνε. Έχει σημασία να θυμηθούμε ότι η εταιρεία μπήκε στον πάλαι ποτέ ΟΑΕ, έχοντας τεθεί σε «εκκαθάριση εν λειτουργία», κάπου στο σωτήριο έτος 1990, δηλαδή πριν από… 34-35 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων συνέχισε να σέρνεται, από τη μια κυβέρνηση στην άλλη, αναμένοντας ματαίως την «αξιοποίησή» της.

Ακόμη και τώρα, που τα «λουκέτα» διεθνώς φαίνονται καθαρά στον ορίζοντα, η ΛΑΡΚΟ αναμένει στο ακουστικό της, μπας και ολοκληρωθεί η κατακύρωση του διαγωνισμού.

Με τι προοπτικές πλέον;

Από τη στήλη Χαμαιλέων του euro2day.gr

 

 

Back to top button