Ελλάδα

Το τελευταίο εβραϊκό σπίτι του Διδυμοτείχου που έγινε μουσείο

Μια από τις ελάχιστες διασωζόμενες οικίες στην Θράκη και στην Ελλάδα χώρο είναι το σπίτι του Εβραίου εμπόρου Νισήμ Ταραμπουλούς που οικοδομήθηκε την δεκαετία του 1890. Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μαρία Μανάκα ξεδιπλώνει την ιστορία πλανάται στο πλήρως ανακαινισμένο οικοδόμημα.



Ο σημερινός ιδιοκτήτης του σπιτιού Ιωάννης Σαρσάκης, αγιογράφος -ζωγράφος, αφιέρωσε χρόνο και προσπάθεια στην ανακαίνιση και στην μετατροπή του σε μουσείο. Την τελευταία δεκαετία που απέκτησαν το σπίτι με προσωπική εργασία διατήρησαν όλες τις μικρές λεπτομέρειες, που καθιστούν το «Πορφυρό Κειμήλιο», όπως λέγεται μοναδικό.

Όπως είναι και η ιστορία των αρχικών ιδιοκτητών του. Ένα σπάνιο ξυλεπένδυτο παλιό αρχοντικό του Διδυμοτείχου, το οποίο πέρασε μέσα από τις καταστροφές των πολέμων και κατάφερε να αποκατασταθεί σε ένα πραγματικό κόσμημα της ιστορικής μνήμης.

Ο Νισήμ Ταραμπουλούς κατά τον Β΄ΠΠ γνωρίζοντας την επικείμενη εισβολή των Γερμανών διέφυγε στην Μέση Ανατολή, όπου συντάχθηκε με τα συμμαχικά στρατεύματα και πολέμησε τις δυνάμεις του άξονα. Ελάχιστα ενθύμια είχε μαζί του. Το μοναδικό κειμήλιο της οικογένειας, ένα ύφασμα που τοποθετείται σύμφωνα με το εβραϊκό τελετουργικό στο νεογέννητο βρέφος. Με αυτό επέστρεψε στην Ελλάδα μετά το τέλος του πολέμου και το παρέδωσε στην κόρη του Άστρο Ταραμπουλούς. Έτσι ενσωματώθηκε στον πολιτιστικό πλούτο του σπιτιού, που συνεχίζει την πορεία του στον χρόνο, κουβαλώντας όσα σημάδεψαν το παρελθόν.

Όπως λέει ο κ. Σαρσάκης «θα θέλαμε να συνεργαστούμε με το εβραϊκό μουσείο και το σπίτι να γίνει πρότυπο συμβίωσης και αποδοχής της διαφορετικότητας και της συνύπαρξης διαφορετικών λαών, θρησκειών και πολιτισμών».

Back to top button