ΕκδηλώσειςΚαστοριάΠρόσωπατελευταίες ειδήσεις

fouit.gr: Εκτός από τον Μπάμπη Μακρίδη και δεύτερος Καστοριανός σκηνοθέτης διαγωνίζεται στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης! (βίντεο)

Σήμερα στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης προβάλλεται η νέα ταινία του πολυβραβευμένου απόδημου Καστοριανού σκηνοθέτη Ανδρεά Γατόπουλου

Ο Ανδρεάς Γατόπουλος που ζει και εργάζεται στην Ιταλία διαγωνίζεται στο τμήμα Διεθνές Διαγωνιστικό Newcomers με τη νέα του ταινία “Εξερευνώντας το άγνωστο” (A Stranger Quest).

Ο Ανδρεάς Γατόπουλος είναι παραγωγός, σκηνοθέτης και διανομέας ταινιών. Γεννήθηκε το 1994 στην Πεσκάρα της Ιταλίας.
Πατέρας του είναι ο Καστοριανός γιατρός Βασίλης Γατόπουλος από το Κεφαλάρι, που ζει και εργάζεται στην Πεσκάρα. Η μητέρα του είναι Ιταλίδα.
Ο Ανδρεάς σήμερα ζει στη Ρώμη, όπου αποφοίτησε με έπαινο το 2016 στη Μοντέρνα Λογοτεχνία με τη διατριβή «Εικονική πραγματικότητα και πολιτισμός εικόνας στον πολιτισμό της ψυχαγωγίας».
Ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής Il Varco και παρήγαγε 16 ταινίες μικρού μήκους, 3 μεγάλου μήκους και την έκδοση 5 βιβλίων.
Είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Il Varco – Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, Ιταλία. Ίδρυσε επίσης τη μηνιαία προβολή Short Days στη Ρώμη και την προβολή ταινιών των Abruzzi «New Abruzzi Cinema» στην Πεσκάρα και τη διανομή ταινιών Gargantua Film.
Οι κινηματογραφικές του παραγωγές παρουσιάστηκαν σε περισσότερα από 120 φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο αποσπόντας μέχρι τώρα συνολικά 19 βραβεία.
Ως σκηνοθέτης γύρισε το «Onyricon» το 2015, το «Spettri» το 2017, το «Materia Celeste» το 2019 και το «Polepole» το 2021.
Το 2020 δούλεψε δίπλα στον Werner Herzog για την ταινία του Accelerator στη Leticia της Κολομβίας, στην οποία ανέπτυξε την κινηματογραφημένη αλληλογραφία «Γράμματα στον Χέρτζογκ» και τη μικρού μήκους ταινία «Flores del precipicio». Ήταν μεταξύ των φιναλίστ του Premio Zavattini 2021/2022.
Η μικρού μήκους ταινία του “Happy New Year, Jim” έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών κατά τη διάρκεια του 54. Quinzaine des Réalisateurs.
Το 2023, επιλέχθηκε να συμμετάσχει στην Ανοιξιάτικη Ακαδημία του Λοκάρνο με τον Ραντού Τζουντ όπου γύρισε το «Eschaton Ad», που έκανε πρεμιέρα στο Λοκάρνο την ίδια χρονιά.
Τον Αύγουστο του 2023, συμμετείχε στο Εργαστήριο Δημιουργού του Apichatpong Weerasethakul στο Γιουκατάν του Μεξικού.
Το ντοκιμαντέρ “Εξερευνώντας το άγνωστο” (A Stranger Quest) είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία σε δική του σκηνοθεσία και μπορείτε να το δείτε στο on line τμήμα του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ΕΔΩ

“Εξερευνώντας το άγνωστο” (A Stranger Quest)

Σε μια εποχή στην οποία τα πέρατα της γης έχουν πλέον αποτυπωθεί σε χαρτί ή terabytes, υπάρχουν άραγε ακόμη αχαρτογράφητες περιοχές; Κι όταν δεν υπάρχει πια τίποτα νέο να ανακαλύψεις στην επιφάνεια του πλανήτη μας, πού βρίσκει διέξοδο η έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου για εξερεύνηση; Τέτοιου είδους πυκνά υπαρξιακά ερωτήματα ξεπροβάλλουν μέσα από την ταινία του Αντρέα Γκατόπουλου, η οποία σε πρώτο επίπεδο ξετυλίγεται ως το πορτρέτο του Ντέιβιντ Ράμσεϊ, ενός σχεδόν εμμονικού συλλέκτη χαρτών. Ο Ράμσεϊ, παράλληλα με την χειροπιαστή, χάρτινη συλλογή του, έχει χτίσει και μια ακόμη ψηφιακή στην online πλατφόρμα Second Life, έναν «τόπο» που ο ίδιος ορίζει ως ποίηση και όχι ως αρχείο. Με τον ίδιο τρόπο, το φιλμ δεν είναι απλά ένα ντοκιμαντέρ για τον Ράμσεϊ, αλλά μια αποτύπωση ενός διακαούς πάθους, μιας εμμονής που σε παρασύρει, μια διερώτηση πάνω στην αγωνία της κληρονομιάς, της υστεροφημίας και του ίδιου του νοήματος της ζωής.

Δραματική έκκληση του Καστοριανού γιατρού Βασίλη Γατοπούλου από την Πεσκάρα της Ιταλίας

fouit.gr: Η νέα εκπληκτική ταινία του Καστοριανού Μπάμπη Μακρίδη κάνει πρεμιέρα στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Back to top button